FUJIFILM X-T1 FÅR NYTT AUTOFOKUSSYSTEM VIA FIRMWARE

Nyheter 10 jun 2015

I slutet av juni kommer Fujifilm att lansera firmware 4.00 till sin spegellösa systemkamera X-T1. Uppgraderingen innehåller en hel del förbättringar, där den intressantaste är ett helt nytt autofokussystem

FujifilmX-T1Firmware-Wordpress

Under juni månad kommer firmware 4.00 till Fujifilm X-T1 och X-T1 GS med bland annat ett helt nytt autofokussystem med högre prestanda och bättre anpassning för rörliga motiv.

Autofokusläget ”enskild punkt” kompletteras med nyutvecklade ”zon” och ”bred/spårning”, som båda använder 77 autofokuspunkter (49 punkter i läget ”enskild punkt”) över ett större område för att förbättra kamerans förmåga att fånga rörliga motiv.

Med inställningen ”zon” går det att välja mellan tre olika storlekar (3 x 3, 5 x 3 eller 5 x 5) för fokusområdet, och i kombination med kontinuerlig autofokus följer fokuseringen med motivet inom den valda zonen. I läget ”bred/spårning” identifieras och spåras motivet automatiskt av de 77 fokuspunkterna, vilket gör det möjligt att bibehålla fokus på ett motiv som rör sig vertikalt, horisontellt, samt fram och tillbaka.

Autofokushastigheten under sämre ljusförhållanden har förbättras tack vare att bildsensorns fasdetektionspixlar nu fungerar ner till 0,5 EV (tidigare 2,5 EV), och i läget ”enskild punkt” delas nu fokusområdet in i mindre delar för att med större noggrannhet kunna bestämma avståndet till motivet.

Funktionen ”ögondetektion” som automatiskt upptäcker och fokuserar på ögon ska göra det enklare att fotografera porträtt med stor bländaröppning.

Med uppdateringen växlar kameran automatiskt till makroläge med bibehållen autofokushastighet. Man behöver alltså inte längre slå på makroläget, och kan istället tilldela den knappen en annan funktion.

Algoritmen för autofokus under videoinspelning har optimerats och ska ha blivit smidigare och mer naturlig, och med slutartidshjulet inställt på ”T” och slutartyp på ”mekanisk + elektronisk” går det nu att med hjälp av den främre inställningsratten välja mellan samtliga slutartider (30-1/32 000 sekund).

Exponeringskompensationen fungerar i manuellt läge med ISO inställd på ”auto”, och linjerna i kamerans rutnät (slås på under ”skärminställning”) har förfinats för att göra det enklare att se motivet.

Slutligen har ”tyst läge” döpts om till ”ljud & blixt av” för att undvika förvirring

Firmwareuppdateringen kommer att göras tillgänglig i slutet av juni 2015 på adressen http://www.fujifilm.com/x-t1/ver4/

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.