Fujifilm erkänner fel på X10 och X-S1

Mjukvaror 19 mar 2012

Sedan lanseringen av Fujifilms X10 i slutet av förra året har flera trådar på olika internetforum uppmärksammat ett problem med att återge starka ljuspunkter i bilderna. Ljuspunkterna har en tendens att blöda och bilda stora vita fläckar. Ett vanligt exempel är ett par bilstrålkastare fotograferade framifrån i mörker. Fujifilm har tidigare inte velat kommentera, men i veckan lyfte man på locket och gick ut med ett uttalande och erkänner att man har problem med detta på vissa kameror. Samtidigt säger man också att problemen även finns hos superzoomen X-S1.

För att lösa problemet har Fujifilm tagit fram en firmwareuppgradering (v. 1.03) som ska lösa problemet, i alla fall delvis. Uppgraderingen identifierar automatiskt kritiska situationer och höjer då ISO-känsligheten och optimerar det dynamiska omfånget för att minska risken för blödning. Problemet med att höja ISO-känsligheten är att många som fotograferar i mörker redan höjt känsligheten så högt som man vågar för att inte riskera bildkvaliteten på grund av brus. Firmwareuppdateringen finns tillgänglig på Fujifilms hemsida, men tester vi har sett visar att uppdateringen inte gör någon som helst nytta.

Den andra lösningen som Fujifilm arbetar på är en modifierad sensor, som i så fall kommer att behöva bytas ut i samtliga kameror. Enligt pressinformation från Fujifilm arbetar man hårt för att ta fram den modifierade sensorn så att den ska finnas tillgänglig under maj månad.

Du kan själv se en bild som testpersonalen på amerikanska Digital Camera Resource tagit på effekten via länken nedan.

Se bilden

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.