FOTOGRAFISKA VISAR BILDER AV SEBASTIÃO SALGADO

Aktuellt 11 apr 2014

I sommar visar Fotografiska Sebastião Salgados omfattande verk Genesis. Resultatet av en åtta år lång resa genom ett trettiotal länder till platser och människor som hittills har undgått att påverkas av den moderna civilisationen. Det är storslagna bilder som skildrar en värld som håller på att gå förlorad i vår jakt på materiell lycka. Det är en hyllning till vårt ursprung och en påminnelse om vad vi har att förvalta. Utställningen pågår mellan den 12 juni och 14 september

SebastiaoSalgado-Wordpress

Sebastião Salgado är känd för sina humanistiska dokumentärbilder av arbetare och immigranter. Hans omfattande reportage om människors livsvillkor och utsatthet rymmer samtidigt styrka och stolthet, även under de mest hopplösa omständigheter.

Sebastião Salgado föddes 1944 på en gård i Aimorés, i Minas Gerais, Brasilien. Han utbildade sig till ekonom och arbetade under några år för det brasilianska finansdepartementet. Det var först efter en rad resor till Afrika för hans arbetsgivare i London, The International Coffee Organisation som han bestämde sig för att bli fotograf.

Sebastião Salgado har rest i över hundra länder för att skildra arbetets villkor och migrationens förutsättningar. Han närmar sig människor med respekt och förståelse för deras situation. Han menar själv att bilden ibland är en gåva från den människa som han möter och fotograferar.

Men de starka upplevelserna från världen fattigaste områden satte sina spår och han tvingades under en tid lägga ifrån sig kameran. Tillbaka i sitt hemland fann han ett land som hade förändrats, skogar som hade skövlats. Tillsammans med sin hustru Lélia Wanick Salgado började han att återplantera en del av all den regnskog som hade försvunnit i hemtrakterna.

Men lusten och viljan att dokumentera världen fanns kvar. Han bestämde sig för att ge sig ut på en resa. Den här gången med blicken vänd mot världens orörda platser.

Resultatet är Genesis, Sebastião Salgados kärleksbrev till vår planet. Och förhoppningsvis också en väckarklocka.

Sebastião Salgados resor har resulterat i en mängd betydelsefulla fotoreportage i magasin och dagspress och en rad uppmärksammade böcker och utställningar. Han har också tilldelats prestigefulla priser för sina insatser. 1989 fick han Hasselbladpriset med motiveringen: ”Salgado har en enastående förmåga att i sina fotografiska reportage av svältens offer förena journalistisk närgångenhet, solidariskt engagemang och fotografisk estetik. Hans bilder är gripande och angelägna utan att bli varken politik eller patetik.”

Hans omfattande fotoreportage rymmer bland annat: Other Americas (1986), Sahel: l’homme en détresse (1986), Sahel: el fin del camino (1988), Workers (1993), Terra (1997), Migrations and Portraits (2000) och Africa (2007).

Salgado är Goodwill-ambassadör för UNICEF och ”A honorary member of the Academy of Arts and Sciences in the United States”, och han har engagerat sig i en rad humanitära organisationer och arbetat för UNICEF, Amnesty, WHO och Läkare utan gränser.

Idag driver han tillsammans med Lélia Instituto Terra, en stiftelse som arbetar för att återplantera skog och bedriva miljöundervisning.

Utställningen Genesis är designad och curerad av Lélia Wanick Salgado.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.