Fotografiska presenterar höstens första utställningar 2010

Aktuellt 13 aug 2010

Bild: Fotografiska

Bland höstens utställningar på Fotografiska återfinns bland annat Fashion – modefotografi genom tiderna, Sandy Skoglunds The Artificial Mirror, och Pieter ten Hoopens Stockholm.

Mode och fotografi har levt tillsammans, sida vid sida, i över 90 år. En gemensam revolution som kanske starkare än något annat speglar och präglar tidsandan och generationers drömmar och begär.

Över 200 fotografier, varav en stor del är vintage, skapade av 50 världsberömda fotografer gör ”Fashion” till den mest heltäckande utställning inom modefotografi som visats i Europa. I informatiormationsmaterialet beskrivs utställningen som en överväldigande odyssé genom modefotografins visuella värld. Från Man Rays experimentella kompositioner från 20-talet, via ikoner som Irving Penn och Richard Avedon till Steven Meisel och Peter Lindberghs kult av supermodellerna under 90-talet. Även nutidens modefotografi finns representerat med Steven Klein, Mikael Jansson med flera.

Förutom en heltäckande beskrivning av modefotografins olika stilar och trender erbjuder utställningen en tillbakablick i modehistoria för den initierade. Den sexuella och kvinnliga frigörelsen går som en röd tråd genom 1900-talets modevärld där stylister, fotografer, moderedaktörer och designers ständigt och outtröttligt tänjt på gränserna visuellt men även funktionellt vad gäller plaggens konstruktion och material.

Utställningen, som kommer att visas på Fotografiska mellan den 24 september 2010–2 januari 2011, är baserad på ett urval av fotografier från Camera Works samling i Berlin som väckte stor uppmärksamhet internationellt då den först visades.

Sandy Skoglund – The Artificial Mirror, 10 september–6 november, 2010
Med sin surrealistiska, iscensatta bildvärld är New York-baserade fotografen Sandy Skoglund (1946) en pionjär inom fotokonsten. Som konstnär befinner sig Skoglund i gränslandet mellan foto och installation och hon har tidigare visats på exempelvis Centre Georges Pompidou i Paris samt på Whitney Museum of American Art. Skoglund bygger upp minutiöst planerade, färgsatta miljöer med starka referenser till film, teater och reklam. Hon har en Master of Fine Arts i måleri vilket kanske förklarar verkens svävande hemvist mellan installation, konst och fotografi.

Karaktäristiskt för Skoglund är utvalda objekt i bilden i starka kontrastfärger. En bild kan ta månader att planera och bygga upp för att sedan fotograferas med storbildskamera.

Trots det surrealistiska uttrycket är de flesta bilderna helt fria från retusch och digital manipulation.

Referenser till masskonsumtion och populärkultur är vanliga i Skoglunds bilder. En av hennes mest kända verk är ”Radioactive Cats” – som visar neongröna katter som löper amok i ett grått, lite deprimerande kök.

Utställningen – ”The Artificial Mirror” som inom kort visas på Fotografiska är retrospektiv och visar Sandy Skoglunds bildvärld från sjuttiotalet fram till idag.

Sandy Skoglund finns representerad vid flertalet av de amerikanska konstmuseerna som är specialiserade på modern konst och samtida fotografi. Några exempel är: The Metropolitan Museum of Art, San Francisco Museum of Modern Art, samt Dayton Art Institute.

Pieter ten Hoopen – Stockholm, 10 september–28 november, 2010
Den svensk-holländska fotografen Pieter ten Hoopen (1974) är just nu en av våra mest framstående bildjournalister. I mars i år utsågs han för tredje gången till årets pressfotograf och han har även vunnit World Press Photo, Picture of the Year.

Pieter ten Hoopen var över 25 år när han påbörjade sin fotokarriär. Han har sedan dess, på bara några år, hittat en unik känsla för ljus och visat en unik förmåga att skapa drömska bilder av den enkla och ofta bortglömda vardagen.

ten Hoopens bilder befinner sig mellan det dokumentära, socialrealistiska betraktandet och den uppdiktade myten eller drömmen.

Fotografiska visar med start i september ”Stockholm”, en berättelse om drömmar, rädslor och längtan av att bli berörd och sedd. Det är ett intimt möte med en rad människor som utspelar sig i olika rum i staden. Utställningen består av ett urval av fotografier som även ligger till grund för fotoboken med samma namn.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.