Fotografiska Galleriet – nytt utställningsrum för samtida fotokonst

Aktuellt 12 sep 2010
Foto: Jacob Ojanen
Foto: Jacob Ojanen

Söndagen den 29 augusti öppnade Fotografiskas nya galleri, en kommersiell arena för lovande svensk fotokonst, samt för internationella etablerade konstnärer. Fotografiska Galleriet premiäröppnar med utställningen ”A Point of Departure” som är en konstnärlig undersökning av gränsöverskridande fotografi av Katja Mater, Jacob Ojanen och Anna Strand. De tre unga konstnärerna förhåller sig på olika sätt till det fotografiska mediet.

Fotografiska Galleriet är ett kommersiellt galleri och det innebär att Fotografiska nu utvidgar sin verksamhet ytterligare. Galleriet är intresserat av idébaserat foto som fokuserar på själva mediet i sig, dess karaktärsdrag och begränsningar.

Premiärutställningen ”A Point of Departure” visas mellan 29 augusti och 3 oktober, och med 6-8 utställningar per år är Fotografiska Galleriets ambition att visa hela det spektrum av medier som konstnärer använder sig av idag och att bidra till diskussionen om vad fotografi är. Utgångspunkten är alltid foto, men man kommer även att visa måleri, skulptur, video och installationer.

”Vi vill erbjuda ett innovativt utställningsrum för fotokonsten. Med ett varierat utställningsprogram som öppnar upp för fler medier än fotografi och där både unga kommande svenska konstnärer och internationella konstnärer ingår, hoppas vi kunna föra en diskussion om vad fotografi är och belysa det utifrån flera perspektiv”, säger Ebba de Faire, Chefsintendent på Fotografiska Galleriet

Katja Mater
Katja Mater (f 1979) ställer nu för första gången ut i Sverige. Hennes konstnärskap utgår från ett metaperspektiv där fotografiets möjligheter och begränsningar diskuteras.

I stället för att dokumentera frysta ögonblick vänder hon mediet in mot sig självt i syfte att visa på dess immateriella och ogripbara karaktär. Hon synliggör i sina verk de områden där tekniken inte beter sig som vår perception. Katja Maters praktik hanterar fotografi som ett skapande, istället för ett dokumenterande medium.

Katja Mater är utbildad vid Gerrit Rietveld Academy (free media) Amsterdam, de Ateliers, Amsterdam och vid Skowhegan School of Painting and Sculpture, ME (USA) Katja har ställt ut runt om i Europa och i USA.

Jacob Ojanen
Jakob Ojanen (f. 1980) arbetar med både måleri och fotografi, och håller sig inom en diskret och något surrealistisk skala där lågmälda tillägg och ändringar skapar en överraskande förvandling av verkligheten. Måleri och fotografi smälter samman och blir till ett dokumenterande medium. Det ena tar vid där det andra slutar och blir till en lek med visuell representation. Fantasi och den fysiska världen möts i en symbios och framstår som parallella dimensioner snarare än motsatta begrepp. Vad är verkligt och vad är fantasi?

Jakob Ojanen har en examen från Konstfack (2008) och har deltagit i utställningar vid Västerås Konstmuseum och Liljevalchs i Stockholm.

Anna Strand
Anna Strand (f 1979) arbetar med fotografi och text. Med iscensatta fotografier vill hon ompröva och utmana seende och begrepp. Genom små förskjutningar i exempelvis skala, hur objekt och människor samverkar eller via något oväntat i kombinationen bild och ord strävar hon efter att nå fram till en punkt där saker och ting blir mindre självklara. En plats där våra rutinmässiga slutsatser sätts i gungning.

Anna har en examen (2008) från Högskolan för Fotografi i Göteborg. Hon har tidigare ställt ut på Landskrona Museum och Galleri Ping Pong i Malmö. Samtidigt med utställningen på Fotografiska Galleriet är hon aktuell med en separat utställning i Malmö Konsthall.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.