FOTOGRAFERA TROPISK FISK

Teknik 26 jun 2014

Sätt färg på en tråkig dag

FotograferaTropiskFisk-Wordpress

Alla som har försökt ta bilder av tropiska fiskar vet hur svårt det är att få en skarp, välupplyst bild. Lösningen på problemet, som Bruce Wyma upptäckte, är att bygga ditt eget akvarium. “Den största utmaningen var att hålla fiskarna i fokus”, säger han. ”För att begränsa hur långt jag tvingades följa dem byggde jag en behållare på 1,5×2 meter som jag fotograferade dem i. Botten och sidorna är av vitmålat trä med skåror där glaset sätts fast och alla hål tätades med silikon för att göra behållaren vattentät. De vita ytorna fungerar som en reflexskärm för den enda blixten (en Photogenic Powerlight 600 med en liten softbox).

Alla de här bilderna togs med en
Canon 30D med ett Sigma 150 mm f/2,8-­makro. Jag valde den mittersta AF-punkten och använde kontinuerlig autofokus. Trots att de är fiskar så har de egna personligheter. Jag har tidigare köpt vackra fiskar som inte alls varit intressanta för kameran. Var beredd på att ta många bilder. Om jag får fem bilder av 100 som jag är nöjd med så är jag glad.”

Sätt igång

• Använd glas istället för plast när du bygger behållaren: repor i plasten kan visa sig i bilden.

• Om du inte vill bygga ett eget akvarium kan du köpa ett litet och använda glasväggar för att reducera utrymmet.

• Basera exponeringsinställningarna på blixten och inte det befintliga ljuset i rummet.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.