Fotografera mat

Teknik 16 feb 2011
Marie-Louise Avery
Marie-Louise Avery

Det är bara att ta en titt i bokhandelns matlagningsavdelning för att inse att matfotografering har en alldeles egen stil. Med flotta, arrangerade och mycket fototekniska finesser har du verkligen chansen att visa upp alla dina kreativa och tekniska kunskaper. Men se upp – att fotografera mat är inte så enkelt som det ser ut. Professionella matfotografen Marie- Louise Avery, som jobbat med bland annat Gordon Ramsay och Nigella Lawson, ger följande tips för att ta inspirerande matbilder: ”Tricket är att få det att se så enkelt ut som möjligt, och det är oftast riktigt svårt!

Nyckeln är ett mjukt, jämnt ljus. Skuggor dödar maten. Jag arbetar i en ljus och luftig studio med fönster på tre sidor. Om jag bara har ett fönster att arbeta med använder jag en böjd reflektor för att linda in motivet i ljus.

Börja redan idag…

* Håll bakgrunden ren och fri från störande detaljer – om du fotograferar mat skall du koncentrera dig på maten.
* För en snabb lösning av ljuset kan du placera din huvudbelysning i 45 graders vinkel bakom motivet, och en reflektor mitt emot framför motivet.
* Fokusera på och exponera efter den främsta punkten av maten. Det gör att resten av bilden oftast blir något överexponerad vilket skapar en ljus och luftig bild.
* Ta inte bara en bild på det som finns på tallriken – arrangera eller rada upp dem så att du skapar en höjdarpunkt som du kan fokusera på, som till exempel en kant av en kaffekopp eller stjälken på en tomat.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.