Fotografera flygplansspår

Teknik 26 jun 2013

Visa hur vältrafikerad himmelen är över närmaste flygplats

FotograferaFlygplansspar-Wordpress

Det finns många fantastiska bilder av ljusspår från bilar, men inte på långa vägar lika många som innehåller flygplan. Proffset Andrew Tobin begav sig till Heathrows livliga Terminal 5 för att ta den här bilden.

”Jag ville ha en skymningsbild för att få med lite färg på himmelen, och jag ville också att planen skylle lyfta i rätt riktning från rätt startbana”, förklarar Andrew. ”Att smyga runt Heathrow med en kamera och stativ på kvällen kan ge fel sorts uppmärksamhet. Men jag såg ingen och var helt ostörd under den timme jag satt där.”

”Jag satte fast kameran (en Canon EOS-1D Mark IV) på ett stativ och räknade på hur lång tid det tar för ett landande plan att ta sig igenom bilden. Det var 15 sekunder, så det blev min exponeringstid, och jag ställde in bländaren på f/8 och ISO på 50. Det exponerade terminalen fint utan att det blev överdrivet, och lämnade även lite detaljer på himmelen. Jag använde en fjärrutlösare och väntade på att planet skulle dyka upp, öppnade då slutaren, lät det flyga över mig och stängde sedan slutaren. Detta upprepade jag 15 gånger. Med Photoshop urskiljde jag sedan ljusspåren från varje bild och la in dem på varandra för att skapa det här resultatet.”

Sätt igång

• Fota i manuellt läge så att du har total kontroll över exponeringen.

• Ta bilderna i RAW så att du kan justera exponering och vitbalans i efterhand.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.