Fota vårblommor

Teknik 17 maj 2013

Utnyttja säsongens färger till max!

FotaVarblommor-Wordpress

Under våren och sommaren står naturen i full blom, vilket är en perfekt ursäkt för att spendera lite extra tid med makroobjektivet.

Men varför inte lägga undan makroobjektivet ett tag, och istället använda en vidvinkelzoom och testa på att foto­grafera de livfulla blomstren i sitt samman­hang? Det kan vara ett fantastiskt sätt att ge lite färg åt en stadsscen, speciellt ­efter den tråkiga våren. För att få en mer dramatisk komposition sänker du din position och lutar kameran uppåt för att fylla det mesta av bilden med ­trädet. Använd blixt för att fylla ut skuggdetaljerna och få en mer mättad bild. För att ytterligare förstärka färgerna kan du testa att använda ett polarisations­filter, men undvik det tillsammans med ultravida objektiv eftersom det kan leda till en ojämn effekt över bilden.

Sätt igång

• Om bilden till största del består av bleka blommor kan din kamera underexponera. Kontrollera histogrammet och använd i så fall positiv Exponeringskompensation.

• Byt till en extern blixt för att säkerställa jämna resultat över bilden när du fotar med ett vidvinkelobjektiv.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.