Fota ljusen omkring dig

Teknik 10 Dec 2013

Fota ditt eget norrsken

FotaLjusenOmkringDig-Wordpress

Ett tecken på att hösten och vintern närmar sig är inte bara de gyllene tonerna i skogarna, utan även de många lamporna som blir mer synliga när dagarna blir mörkare.

Ta ett stativ och välj ett lågt ISO-värde, och skarpa mellanstora bländare. Var bara noggrann med var du placerar ditt stativ – även de som går förbi kommer att titta på lamporna, och inte ha koll på var du har ställt dina stativben.

Fota medan det fortfarande finns en del färg på himmelen, och var beredd på att ratta in lite positiv exponeringskompensation för att hålla det ljusa i bilden ljust. Experimentera med långa slutartider för att återge eventuella rörelser som oskärpa. Ofokusera objektivet för att skapa abstrakta bilder, och leta efter vattensamlingar för att inkludera reflektioner.

Sätt igång

• Fota i RAW så att du kan ändra vitbalansen och förstärka färgerna.

• Använd en vidvinkelzoom så att du kan experimentera med många kompositioner.

• Använd spegellåset tillsammans med en fjärrutlösare, eller kamerans självutlösare.

• Höga strukturer passar normalt i ett vertikalt format, men kan bli riktigt bra även horisontellt, inramad av ofokuserade lampor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.