FOTA I ULTRAVIOLETT

Teknik 8 jul 2014

Visa upp ett motiv i nytt ljus

FotaIUltraviolett-Wordpress

Ultraviolett ljus är inte bara reserverade för skoldiskon och ravefester: de kan även användas för att skapa självlysande porträtt. Du behöver inte lägga till något specialfilter för att förstärka effekten, men du kommer behöva öka ISO-värdet eftersom styrkan på de här lamporna är väldigt svag.

Ställ manuellt in en känslighet på ISO 1600 till att börja med och ta sedan en serie testbilder, granska resultaten på den bakre skärmen och gör eventuella nödvändiga justeringar. Du kommer troligen behöva arbeta med långa slutartider så använd ett stativ och be modellen hitta en pose som han eller hon kan hålla still.

Du måste experimentera med klädvalet för din modell. Olika material reagerar olika under UV-ljus, men vita textilier är en bra start. För extra färg kan du testa att använda neonfärg som kommer lysa under UV-ljus. Se till att det är en giftfri och vattenlöslig variant och be modellen applicera en liten mängd först för att se till att ingen allergisk reaktion uppstår. Du brukar få vad du betalar för när det gäller kroppsfärg: billigare varianter kräver fler lager för att det ska vara tillräckligt.

Om du är särskilt intresserad av UV-ljus bör du överväga att köpa en blixt som professionellt har modifierats till att bli en UV-källa. Trots att de är dyrare så är en blixt starkare än en kontinuerlig UV-lampa, vilket åter dig använda höghastighetstekniker och fånga mer detaljer i dina motiv.

Sätt igång

• Du kan köpa UV-lysrör för ungefär 200-300 kronor och en UV-lampa för någon hundralapp.

• Fler än en lampa ger dig mer flexibilitet.

• Ju närmare modellen du placerar lamporna, desto starkare blir effekten.

• När allt är på plats måste du släcka ner i rummet till totalt mörker och ta testbilder för att hitta den bästa exponeringen.

• Se till att du fokuserar på modellens ögon. Om kameran har problem med att hitta fokus kan du använda en liten ficklampa för att försiktigt belysa modellens ansikte (rikta den inte direkt mot ögonen!).

• Du måste inte hålla dig till porträtt när du fotograferar med UV-ljus. Det är roligt att upptäcka hur vanliga hushållsmotiv kan komma till liv under detta ljus, som läsk som innehåller kinin.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.