FOTA ANNORLUNDA LANDSKAP

Teknik 23 Nov 2015

Använd infrarött och Photoshops Kanaler för att skapa nya landskap

 FotaAnnorlundaLandskap-Wordpress

Varför inte testa lite nya sätt att fota landskap? Det är alldeles för lätt att fastna i samma gamla hjulspår, och förlita sig för mycket på de välbeprövade teknikerna istället för att skapa mer oförutsägbara bilder.

Fotografen Andy Lee åkte till Island, och lyckades ta en rad intressanta bilder genom att fota med en infrarödmodifierad spegelreflexkamera. Avslutningsvis bearbetade han bilderna i Photoshop.

”Jag tog dem här bilden av hästar med en Nikon DX2, konverterad till 720 nm infraröd”, förklarar han. ”Jag bytte sedan lite kanaler i Photoshop där jag ändrade rött och blått för att skapa falska färger. Andy, vars projekt med dramatiska och övergivna vägar också har fått mycket uppmärksamhet, förklarar att han har tagit bilder under större delen av sitt liv, men blev för drygt tio år sedan lite mer besatt av det när han filmade en dokumentär för en välgörenhetsorganisation i Etiopien. ”Att gå vilse är halva nöjet”, säger Andy om sina fotografiska resor.

www.andylee.co/galleries

Sätt igång

  • Du kan få fantastiska resultat genom att konvertera din kamera till infrarött – men tänk på att det är ett stort steg att ta eftersom kameran inte kan återställas igen.
  • ”När du har hittat ett motiv du vill foto­grafera ska du tänka på dess omgivning – hur interagerar det med ditt motiv?”, säger Andy.
  • Andy påpekar att du noggrant ska tänka igenom hur ljuset påverkar motivet. ”Blir du hjälpt av att vänta på rätt ljus? Kanske är det bättre vid en annan tidpunkt på dagen?”
  • ”Använd sedan de här elementen för att bygga upp en berättelse i bilden”, säger Andy. ”De är språngbrädor som hjälper betraktaren att navigera sig genom bilden, och förhoppningsvis kan de komma tillbaka och se något annat nästa gång.”

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.