FORTFARANDE EN CHANS ATT SE MARTIN SCHOELLER PÅ FOTOGRAFISKA

Aktuellt 8 jan 2016

Fram till den 7 februari kan du se fotoutställningen Up Close på Fotografiska. Utställningen innehåller Martin Schoellers bilder, där han har lyckats fånga det unika, och samtidigt universella, med varje människa. Sedan spelar det ingen roll om det är Zlatan Ibrahimovic, Barack Obama, Katy Perry, Hillary Clinton, Jay-Z, en kvinnlig bodybuilder, eller någon han mött på gatan

MartinSchoeller1-Wordpress
Bild: Martin Schoeller

Med Up Close på Fotografiska är det första gången någonsin som hans fyra serier ställs ut på en plats.

– Utställningen på Fotografiska är min mest heltäckande utställning någonsin. Det känns otroligt häftigt att se alla verken samlade så här, säger Martin Schoeller entusiastiskt.

En entusiasm och värme som kännetecknar både hans person och hans verk. Det syns tydligt hur både inspirerande, lekfullt och samtidigt extremt tekniskt professionellt fotosessionerna gått till, då många av världens kändisar ställt sig framför Schoellers kamera. Som när Jay-Z sitter avslappnad på en diner, Quentin Tarantino försöker slita sig loss från sin tvångströja medan fredsduvorna lockande flyger runt honom, eller Marina Abramovic hänger med nakna snyggingar på tunnelbanan. Alla ger de av sig själva till Martin, och genom sin blick ger han dem till oss.

Som nybliven fotograf lyckades han, genom livets krokiga tur(er) bli assistent till Annie Leibovitz. Hennes ständigt nyskapande stil passade perfekt för den unge kreative Schoeller, uppvuxen i München. Sedan har hans skapande bara fortsatt att expandera – både på bredden och höjden. Snabbt blev han efterfrågad av de största magasinen och dagstidningarna i världen, men förutom de porträttuppdragen driver Martin sina helt egna projekt, som han brinner lika starkt för.

MartinSchoeller2-Wordpress
Bild: Martin Schoeller

Den mest kända är Close Up. En serie där han ber de porträtterade även ställa upp för en helt avskalad, intim bild tagen med ett visst maner som fokuserar på vissa av ansiktsdragen.

– Jag använder blixt och ljussättning på ett sådant sätt att ögon och mun lyfts fram. Dessa två delar av ansiktet anser jag är de som bäst visar det unika i varje individ. Samtidigt som de visar hur lika vi är varandra, alla vi människor, säger Martin.

En klart demokratiskt strävan där fotografi smart och effektivt bidrar till att öppna betraktarens både blick och hjärta: Vad skiljer egentligen Hillary Clinton från Denise Martin som bor på gatan? Vad är det unika med just deras respektive uttryck – och vad är det gemensamma?

Martin Schoellers fotografi består även av en serie med kvinnor som tävlar i

bodybuilding. En grupp sällan porträtterad i annat än fitnesspress med viss inriktning. Schoeller förklarar varför han fastnade för just denna grupp:

MartinSchoeller3-Wordpress
Bild: Martin Schoeller

– Få andra bryr sig om resultatet av kvinnornas kamp att skaffa sig den, i deras ögon, bästa kroppen. Men de brinner så starkt för uppgiften de lagt på sig själva, att den vidare omgivningens respons inte alls är viktig, bara den egna gruppens. För mig är det djupt fascinerande med det engagemang som dessa människor visar för det som de valt att ägna sig åt, oavsett vad majoriteten kan tänkas tycka.

En sådan attityd finner Martin vara mycket lockande, och en viss metakommunikation kring vad man väljer att visa upp/vad man döljer, går att ana även i många andra av hans verk. Det uppstår ibland en dialog mellan den porträtterades vanligen uppvisade bild och det unika mötet i stunden. Till exempel när han låter George Clooney dölja sina ögon bakom en knycklad bild av honom själv. Är det så George gömmer sig bakom sin persona? Och vad vill han visa med det?

Den där nyfikna öppna frågan hänger där sida vid sida med många av utställningens porträtt, ”Hur är det – egentligen?”.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.