Förstärk soliga bilder med linsöverstrålning

Guider 23 Nov 2010

1. Linsöverstrålning orsakas av direkt solljus som träffar linsen. Det kan enkelt förstöra en bild och ses ofta som något negativt, men det är även en populär specialeffekt, och genom att lägga till en linsöverstrålning på en bild i Photoshop eller Elements med Linsöverstrålnings-filtret, kan du kontrollera intensiteten och positionen för överstrålningen mycket precist. Öppna en lämplig bild.

2. Om du applicerar filtret direkt på ett bildlager, kommer du inte att kunna ompositionera eller modifiera effekten efter att du har klickat OK, så skapa ett lager fyllt med grått genom att [Alt]/[Option]-klicka på knappen ”Skapa nytt lager” i Lagerpaletten. Sätt Läge på Täcka över i dialogrutan för Nytt lager, och klicka på rutan under för att fylla det med 50 % grått.

3. Jobba på det fyllda lagret, gå till Filter > Återgivning > Linsöverstrålning. Lämna Linstyp på standardinställningen – 50-300mm Zoom – och sätt Intensitet på runt 120 %. Klicka i förhandsvisningsfönstret för att positionera mittpunkten av överstrålningen så att den stämmer överens med ljuskällan i bilden, vilken du kan bestämma med hjälp av eventuella skuggor i bilden. Klicka OK för att applicera filtret.

4. Efter som den ligger på ett separat lager, kan vi finjustera positionen för effekten genom att flytta lagret med Flytta-verktyget, och ändra storlek och rotera lagret med Omforma fritt. Om du flyttar eller omformar så mycket att kanterna på linsöverstrålningslagret blir synliga när du ompositionerar det, lägger du till en mask på lagret, och blandar in kanterna med en mjuk svart pensel.

Lägg inte till linsöverstrålningar överallt i dina bilder – spara det för bilder som har fotats vid den typ av ljusförhållanden där effekten kan finnas naturligt. Överstrålningen ska positioneras på ett sådant sätt att den upplevs komma från himlen eller horisonten; riktig linsöverstrålning är mest synbar när solen står relativt lågt på himlen (denna effekt är perfekt på bilder av en sol som går ner bakom ett par träd och lyser igenom grenarna), så placera inte mitten av effekten för högt i dina bilder. Skärmdump tagen från Elements 7.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.