Första tredjepartsoptiken till Sony NEX

Objektiv 16 Dec 2011

Tamron lanserar nu ett spännande tillskott till Sonys NEX-serie, nämligen ett superzoomobjektiv med ett zoomomfång på 18-200 mm. Tillsammans med APS-C-sensorn som sitter i NEX-kamerorna ger det en effektiv brännvidd på 27-300 mm.

Den största bländaren beror som så ofta på vilken brännvidd du använder, men f/3,5 i vidvinkelläget är helt godkänt, samtidigt som f/6,3 i zoomläget är lite i minsta laget. Tamron framhäver i sin pressrelease att filterdiametern endast är 62 mm, vilket förvisso är litet och smidigt, men ger samtidigt nackdelen att bländaren blir i minsta laget. Bländaren är dock densamma som hos Sonys egna superzoom, som har filterdiametern 67 mm.

Tamrons superzoom är också något lättare än Sonys egna, men 460 g mot 524 g är nog inte heller det som kommer att fälla avgörandet när det är dags för NEX-fotografen att välja glugg.

Övriga funktioner som Tamron erbjuder på sitt nya objektiv är idag ganska självklara för ett objektiv i den här klassen. Bildstabilisering, manuell fokus och en närgräns på 50 cm är alla bra och användbara funktioner, men inga kioskvältare.

Vad som däremot brukar vara Tamrons styrka är bildkvaliteten och priset. Dessvärre har man ännu inte fastställt prislappen, men en japans webbshop säljer den cirka tio procent billigare än Sonys motsvarighet, vilket skulle motsvara cirka 7 000 kronor i Sverige. Vi kan i dagsläget inte säga något om bildkvaliteten, men av tidigare erfarenheter från Tamron tror vi ändå att det här kan bli en värdig utmanare till Sonys egna objektiv.

Enligt Tamrons svenska distributör Focus Nordic ska objektivet finnas ute i handeln under början av nästa år.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.