Förbättra dina RAW-bilder

Guider 15 Nov 2011

Både Photoshop och Photoshop Elements ger dig möjlighet att redigera en Raw-fils färger och toner. Du kan justera Mättnads- och Lyster-reglagen för att ge dina bilder med levande färger och producera utskrifter med mer bett. I Camera Raw under Photoshop kan du även göra justeringar på individuella färger och belysa objekt i din Raw-fil som inte alltid är synliga när du ser den obehandlade versionen.

Förutom att förbättra de övergripande tonerna i bilden, kommer vi att justera nyansen i de blå tonerna för att göra himlen och havet i vår bild intensivare, och ge intrycket att bilden fotades med ett polariseringsfilter. Vi kommer även visa dig hur du förstärker mättnaden hos specifika färger med reglagen i fliken NML/Gråskala underflik för Mättnad, och göra färgerna ljusare för att öka kontrasten.

1 Kom igång
Öppna en lämplig fil i Adobe Camera Raw. Vår obehandlade bild ser urtvättad ut, utan några starka skuggor. Histogrammet bekräftar att bilden är överexponerad, eftersom merparten av pixlarna är klumpade till höger av grafen. De ljusaste högdagrarna är även de klippta.

2 Justera exponering
Använd Exponerings- och Återställnings-reglaget för att justera exponeringen och återställa några av de klippta högdagrarna. Använd Räta upp-verktyget för att korrigera horisonten och det behövs.

3 Bättre svärta
För att skapa starkare skuggor, drar du Svärta-reglaget till 25. Histogrammets graf kommer att sträckas ut för att fylla skuggsektionen till vänster. För att justera tonerna ytterligare, flyttar du Intensitet till +50, Kontrast till +40 och Klarhet till +25. Bilden bör nu ha skuggor, mellantoner och högdagrar.

4 Förbättra blått
Klicka på fliken NML/Gråskala. Här kan du ge bildens tråkiga blå toner en förstärkning genom att dra Nyanstabbens Blå-reglage till -20. Detta gör de blå tonerna rikare, och mer intensiva, vilket ger intrycket av att motivet fotades med ett polariseringsfilter.

5 Trimmad mättnad
För att förstärka specifika färger i bilden, behöver du först klicka på Mättnadstabben. Dra sedan Blå-reglaget upp till +40 för att skapa ett mer levande havs- och himmelslandskap.

6 Justera luminans
Avslutningsvis klickar du på Luminansfliken. Du kan använda reglagen i detta fönster för att göra ljusheten hos specifika färger i din bild ljusare eller mörkare. För att göra himlen aningen mörkare, kan du pröva att dra Blå-reglaget till -20. Detta hjälper till att skapa mer kontrast mellan den azurblå himlen och de vita molnen, vilket tar fram mer detaljer i dessa områden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.