Fokusera på mikrolandskap

Teknik 15 okt 2013

Undvik vidvinkeln och välj istället detaljer som fyller ut bilden

FokuseraPaMikrolandskap1-Wordpress

När du står framför en vacker dalgång, eller ett böljande kustlandskap är det väldigt lätt hänt att du sträcker dig efter 10-20 mm-objektivet och trycker in varenda millimeter av platsen i en enda ultravid bild. Men varför inte testa att zooma in och isolera intressanta delar av scenen istället?

”Jag tycker faktiskt att den här typen av fotografering är svårare än att fota stora landskap”, säger den prisbelönta landskapsfotografen Jon Gibbs.

”Ibland har den här typen av motiv inget naturligt flöde i sig, så jag försöker använda ledande linjer, diagonaler och sicksackmönster för att behålla betraktarens intresse.

”När du tar den här typen av bild är det ofta värt att tänka på samma sätt som du gör när du tar en vidare bild. Finns det ett förgrundsmotiv, eller en diagonal ledande linje som kan användas för att föra in betraktaren i bilden? Finns det något intressant i bilden? Finns det tomutrymme som inte är intressant för betrak­taren, eller som till och med kan distrahera? Det finns mycket att tänka på när det gäller kompositionen!”

FokuseraPaMikrolandskap-Wordpress

”När det kommer till det tekniska så kan det vara svårt att fokusera. Om du inte använder ett tilt/shift-objektiv eller använder en fokus­staplingsteknik (med andra ord, tar många bilder med olika fokuspunkter och sedan kombinerar dem) så kommer du att märka att skärpedjupet är begränsat även vid de minsta bländarna. Testa att använda Live View för att skapa så mycket skärpedjup som möjligt.”

Sätt igång

• Använd stativ, fjärrutlösare och spegellåset för extra stadighet och skarpa resultat.

• Att få tajmingen rätt är väldigt viktigt. Leta efter lågt sidoljus vid dagens början och slut för att ta fram textur och form i din bild.

• Ta tid på dig: ”Om du stressar blir du kanske besviken när du tittar på bilderna hemma på skärmen”, säger Jon. ”Det är bättre med en bra bild, än flera som du är halvnöjd med.”

• Gå till vår guide på sidan 44 för mer tips på hur du maximerar skärpedjupet, tar kontroll över bländaren och hur du får dina bilder att se skarpare ut.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.