Fixa perfekt skärpa med den Smarta penseln

Guider 3 okt 2011

När den Smarta penseln introducerades, blev många fotografer glada över den lättillgängliga, och redigerbara, lagermasken som kom med den. Photoshop-snobbar menade dock att det var ett verktyg för amatörer och för enkelt för deras behov. Faktum är att den Smarta penseln kan användas för att göra snabba justeringar, men det finns massvis med komplexa möjligheter också, speciellt om du kräver en hög grad av precision när du redigerar.

Den Smarta penseln skapar inte bara en bra markering med några få klick, den applicerar dessutom icke-destruktiva justeringar, och ger dig en detaljerad Lagermask att jobba med. Du kan även byta till Smart detaljpensel för att finjustera dina justeringar. Även om den Smarta penseln kommer med en rad olika förinställningar, som Blå himlar, Grönska och Pärlvit, kan alla dessa anpassas för att passa den bild du arbetar på. Och eftersom förinställningarna appliceras på egna Justeringslager, kan du alltid gå tillbaka och justera eller radera dem i efterhand.

1 Ta dina penslar
I Photoshop Elements, öppnar du en bild som behöver skärpas upp. Tryck på F för att ta den Smarta penseln, och sätt Storlek på ett lämpligt antal. Klicka på pilen, och sedan på rullgardinsmenyn och välj efter behov, vi valde Ljus, och alternativet Ljusare, och måla över det objekt eller motiv du vill skärpa upp.

2 Markera och justera
Om den Smarta penseln markerar områden runt personen som du inte vill ha med i justeringen, ändrar du till Subtrahera från markering och målar över de felaktiga områdena. Intensitetsförstärkningen appliceras automatiskt, men i vårt fall den har gjort bilden för ljus. För att åtgärda detta gick vi till Fönster > Justeringar så att Justeringspaletten syns, och flyttade Intensitet till 25 och Kontrast till 20.

3 Ny markering
Klicka på bakgrundslagret och välj den Smarta penseln igen. Sätt Storlek på 100 pixlar, klicka på väljaren och välj Naturlig i rullgardinsmenyn. Välj Mörk himmel och måla över delar av det uppskärpta motivet – detta ger ett Nyans/Mättnadsjusteringslager satt på Multiplicera. För att finjustera markeringen, klickar du på Förfina kant och justerar Utjämna, Ludd och Dra samman/Utöka.

4 Nyans och mättnad
Alternativet Mörk himmel ger dig möjlighet att justera Nyans och Mättnad snabbt. Blandningsläget Multiplicera hjälper till att göra mörkare och blanda justeringslagret med bildlagret under det, vilket skapar en mer naturlig look. Dra ner Opacitet till 30%. Flytta Nyans-reglaget till +20, Mättnad till +60 och Ljushet till +46 för att skapa naturliga hudtoner.

5 Lagermasker
Högerklicka på det ”ljusare” lagret i Lagerpaletten, välj Duplicera lager, och döp det till ”Skuldra”. Se till att Lagermasken är markerad. Ta Penselverktyget (det vanliga), sätt Penselstorlek på 400 pixlar och ändra Opacitet till 100%. Sätt förgrundsfärg på svart och måla över subjektet.

6 Smart detaljpensel
För sista gången markerar du bakgrundslagret. Välj den Smarta penseln, klicka på väljaren och sedan på Färg från rullgardinsmenyn. Klicka på Måla det blått, och måla över bakgrunden i bilden. För att hindra den färgade övertoningen från att bli för skarp, klickar du på Förfina kant, och sätter Utjämna på 50, Ludd på 1.5 pixlar och Dra samman/Utöka på 0. Klicka OK. Dra ner Opacitet till 75% för att skapa en naturligare blandning av tonerna.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.