Finjustera en bilds färger

Guider 1 Nov 2010

Blandningslägen kan användas för att finjustera tonjusteringar gjorda med justeringslager, och för att applicera korrigeringar. Att göra en bild ljusare, mörkare eller ändra kontrasten med ett Kurv- eller Nivålager ökar vanligtvis även färgmättnaden i viss utsträckning, och om justeringen är kraftig kan dessa färgskiftningar förstärka bilden. Om du gör stora tonjusteringar, kan du korrigera detta i efterhand genom att lägga till ett Nyans/Mättnadslager, men om justeringen är mindre kan du ändra blandningsläget för tonjusteringslagret till Luminiscens så att det endast påverkar ljushetsvärdena, och inte färgen.

Om du har använt ett blandningsläge för att applicera tonjusteringen som orsakade mättnadsskiftningen, kommer du inte kunna välja Luminiscens för att korrigera den. Luminiscens-läget är bäst lämpat för att kompensera för mindre skiftningar; för större är det bättre att lägga till ett Nyans/Mättnadslager och flytta Mättnads-reglaget.

För att fixa ett färgstick snabbt, lägger du till ett Nivåjusteringslager, klickar på pipetten ”Ange gråpunkt” (den mittersta av de tre i dialogrutan), och klickar sedan med denna i ett område av bilden som du vet ska vara färgneutralt grå (det fungerar bäst med en mellangrå färg). Nivåer är, dock, huvudsakligen ett tonjusteringsverktyg, så denna korrigering kommer även att påverka bildens tonbalans. Lösningen, om det påverkar bildens toner i för hög utsträckning, är att sätta blandningsläget på Färg.

Om du tittar på bilderna nedan, har båda bilderna har samma Nivålager applicerade, men den till höger är satt på blandningsläget Luminiscens.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.