Färgområde

Guider 7 Dec 2011

1 Öppna en lämplig bild i Photoshop, och gå till Markera > Färgområde. Pipetten kommer att aktiveras automatiskt, så klicka i ett färgat område för att sampla tonen i det. Pixlar med liknande färg kommer att synas i förhandsvisningen som vitt eller grått. För att se markeringen i huvudfönstret, väljer du ett av Förhandsvisningsalternativen från dialogrutans meny.

2 För att markera fler nyanser, ökar du Överstrålnings-värdet. Fler områden i förhandsvisningen blir då vita, vilket indikerar att du har markerat fler färgade pixlar. De ljusare pixlarna kommer ibland att förbli grå, vilket innebär att de bara delvis är markerade. För att lägga till resten av de färgade pixlarna till markeringen, håller du ner [Shift] för att växla till pipetten “Lägg till i markering”.

3 Klicka på ett ljust färgat område i huvudfönstret, eller på ett korresponderande grått område i förhandsvisningen. Du kan även [Shift]-dra för att välja flera färger på en gång. Justera Överstrålnings-reglaget tills de önskade pixlarna är helt vita och resten av förhandsvisningen är svart.

4 När du är nöjd med din markering, klickar du OK och en markeringsram kommer att synas. Du kan nu redigera det markerade området – här har vi ändrat färgerna med ett Nyans/Mättnadsjusteringslager, finjustera markeringen genom att redigera lagermasken. Det vackra med Färgområde är att de mjuka övergångarna och nyanserna i originalfärgerna bevaras i de nya färgerna.

Om kanterna på markeringen är viktiga, visar det lilla förhandsvisningsfönstret inte tillräckligt med detaljer. Välj ett av förhandsvisningsalternativen för att se markeringen i huvudfönstret. Du kan även hålla ner [Ctrl]/[Command] samtidigt som dialogrutan för Färgområde är öppen för att växla mellan förhandsvisning av markering och bild. Notera att med dialogrutan för Färgområde öppen, kan du zooma in, ut eller skrolla runt i din bild i huvudfönstret.

Färgområde är så roligt att använda att du kanske råkar överdriva effekterna en aning. Om den resulterande markeringen avviker från vad du inledningsvis ville ha, behöver du inte förhasta dig och trycka på Avbryt. Håll istället ner [Alt]/[Option] och Avbryt blir istället Återställ; klicka på denna för att återgå till grundinställningarna. Notera att [Ctrl]/[Command]+Z fungerar inom dialogrutan för att ångra din senaste aktion – du behöver inte OK hela markeringen först.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.