Färgneutral grå pixel

Guider 17 feb 2011
färgneutral
färgneutral

1. Vi har tidigare beskrivit hur du tar bort ett färgstick genom att använda pipetten Ange gråpunkt som finns i dialogrutan för Nivåer. Denna teknik kräver att du klickar på en färgneutral grå pixel, men det kan vara svårt att identifiera en lämplig ton bara genom att titta på din bild, så här presenterar vi därför en vattentät metod. Öppna en lämplig bild och lägg till ett nytt lager med hjälp av knappen i Lagerpaletten.

2. Gå till Redigera > Fyll lager, och välj 50 % Grå från menyn Använd i dialogrutan. Detta fyller det nya lagret med neutralt grått. Ändra sedan lagrets blandningsläge från Normal till Differens (ändra inte alternativet Läge i Blandningssektionen i dialogrutan för Fyll lager). Klicka därefter på knappen för att lägga till ett nytt justeringslager, och välj Tröskelvärde från listan.

3. Dra reglaget för Tröskelvärde hela vägen till vänster, och flytta sedan tillbaka det till höger bit för bit tills de första svarta pixlarna syns – dessa är dina neutrala mellantoner. Klicka OK, och, om du använder Photoshop, välj Pipetten och klicka på en av de neutrala mellantonerna för att placera ett färgprov. Se nedan om du använder Elements.

4. Radera både det fyllda lagret och justeringslagret. Öppna nu dialogrutan för Nivåer och välj pipetten Ange gråpunkt. Aktivera [Caps Lock] för att ändra muspekaren till ett kikarsikte, positionera den precis ovanför dit placerade färgprov och klicka. (Om du använder Elements kan du nu radera Formlagret också.)

Elements har någon Pipett, men du kan ändå markera din neutrala gråpunkt. Välj verktyget Egen form, klicka på formförhandsgranskningen i alternativfältet för att öppna Formväljaren, och klicka sedan på knappen längst upp till höger för att öppna palettmenyn, och välj gruppen Form. Välj en av Cirkelramarna, och gör förgrundsfärgen till den som kontrasterar mot din bild, zooma in, och rita en liten cirkel runt den neutrala punkten.

Denna teknik fungerar bara om det finns en neutral mellanton i bilden från början, och du kan kolla detta genom att titta på Tröskelvärdeshistogrammet: om det inte finns någon information längst till vänster, finns det ingen neutral mellanton. Ju längre informationen är från vänstersidan (d.v.s. ju längre du behöver dra reglaget till höger innan svarta pixlar syns), desto längre ifrån en neutral mellanton är du. Om du inte har en helt neutral mellanton, kan du ändå försöka neutralisera ett färgstick – och så länge du inte är för långt ifrån en neutral mellanton, bör du se en betydlig förbättring.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.