FÅNGA STADENS VYER

Teknik 23 aug 2014

Fota ur fågelperspektiv från höga byggnader

FangaStadensVyer-Wordpress

Fotografering från gatunivå berättar inte hela historien. För att visa exakt hur staden sprider ut sig måste du bege dig uppåt. Roland Shainidze tog den här bilden från St Pauls-katedralen.

”Då jag endast befann mig i London i tre dagar och hade en lång lista av platser jag ville besöka och fotografera hade jag inte riktigt möjligheten att välja en specifik dag eller tid för varje bild”, säger han. ”Så efter att ha gått uppför hundratals trappsteg kom jag upp till toppen av kupolen. Det var en typisk Londondag – grå, blåsig och blöt.”

”När jag möttes av Londons panoramavy var det en utmaning att välja ut vad jag skulle fotografera. Jag bestämde mig för att använda min extrema vidvinkel – en Canon EF 14 mm f/2,8L USM II, för att få med så mycket som möjligt i en bild.”

”Istället för att välja ett typiskt landskaps- eller panoramaformat, bestämde jag mig för att fotografera i porträttformat och inkludera en del av taket på St Pauls. Det lät mig placera de moderna byggnaderna i London tillsammans med en aning av den gamla strukturen på St Pauls och samtidigt få med den grå och molniga himmelen.”

”Att använda en extrem vidvinkel med det här perspektivet skapar distorsion, vilket inte alltid är önskvärt. Se till att du fixar distorsionen i Photoshop eller liknande mjukvara.”

Sätt igång

• Använd kameraremmen när du fotar högt uppifrån.

• Använd en rad med AF-punkter i sökaren för att hålla horisonten jämn, eller aktivera kamerans rutnät.

• Om du inkluderar en ljus himmel som en del av kompositionen ska du använda ett tonat gråfilter för att få en balanserad exponering.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.