Fånga molnformer

Teknik 8 Dec 2013

Var noggrann när du exponerar himmelen

FangaMolnformer-Wordpress

Trots att många av oss skulle ha problem med att hitta en bild med sådan precision och skönhet som Jim Brandenburgs bild här ovan, så finns det en hel värld av nya bilder som väntar på att upptäckas där uppe på himmelen.

Du behöver ingen specialutrustning, utan allt du behöver är mycket tålamod, ett öga för former och, så klart, en bra spridning på molnen.

Faktum är att den enda riktiga utmaningen är att exponera scenen. Ljusa himlar kan reflektera mycket ljus, vilket får kameran att underexponera dem och göra molnen gråa. Du måste ta över kontrollen från kameran genom att ratta in positiv exponeringskompensation.

Se till att du alltid kontrollerar histogrammet efter att du gjort det – det ska nästan röra högerkanten i grafen. Om det inte gör det så ska du ratta in mer kompensation.

Sätt igång

• Använd en normalzoom för att plocka ut nyckeldetaljer.

• Hämta inspiration från nätet eller boken Clouds that looks like things, en bok om former i moln av Gavin Pretor-Pinney.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.