FÅNGA MIDVINTERSOLENS LJUS

Nyheter 18 Dec 2017

Den 21 december inträffar vintersolståndet då solen står som lägst på himlen vid middagstid. I samband med att årets kortaste dag äger rum har Sony låtit ett flertal fotografer ta bildserier med objektivet SEL100F28GM.

Vintersolståndet erbjuder fantastiska möjligheter att skapa kreativa fotograferingar med både artificiellt och naturligt ljus. Sony har därför utmanat ett flertal europeiska porträttfotografer att ta vackra bilder på vinterljuset genom att använda teleobjektivet SEL100F28GM. Fotograferna är:

Josef Bollwein från Österrike

Petar Sabol från Kroatien

Jan Tichy från Tjeckien

Lærke Posselt från Danmark

Kaupo Kikkas från Estland

Bertrand Bernager från Frankrike

Robert Maschke från Tyskland

Maki Galimberti från Italien

Marco Ter Beek från Holland

Jan Kriwol från Polen

Alin Popescu från Rumänien

Uros Podlogar från Slovenien
Här delar Laerke Posselt med sig av sina bästa tips för fotografering under vintersolståndet:

När man som jag är förtjust i att använda naturliga ljuskällor kan de korta och mörka dagarna på vintern upplevas som en utmaning. Men det är bara att klä på sig flera lager med kläder , vindtäta handskar och varma kängor och gå ut i kylan, för att dagsljuset på vintern är särskilt vackert. Solen står lågt, den blå timmen är längre och julbelysningen är stämningsfull i mörkret. På vintern är det viktigt att planera så du med säkerhet kan fånga det rätta ljuset. Håll ett öga på väderprognosen och när solen går upp och ner. Om det är molnigt kan ljuset från vinterhimlen på mitten av dagen vara fyra nyanser mörkare än samma tid på en dag då solen skiner. Om du tar reda på när solen gå ner, är du redo att gå ut och ta några vackra bilder i skymningen innan det blir helt mörkt.

Den mörka tiden på året är också bra för de som tycker om att fotografera utomhus. Det objektiv som jag har använt för de här bilderna har en mycket trevlig och smidig bokeh vilket gör ljuspunkterna i bakgrunden runda och mjuka. För att använda objektivets bokeh är det fördelaktigt att leta efter bakgrunder med ljus, lampor och andra detaljer såsom trädgrenar. De kan bli ännu vackrare när de är suddiga.

Utöver att uppnå bra bokeh finns det också andra fördelar med det låga bländartalet. Då får du mer ljus in i kameran på en gång, och det är därmed lämpligt för dåliga ljusförhållanden.

Min Sony A7RIII-kamera fungerar mycket bra vid höga ISO-värden. Är det lite för mörkt skruvar jag bara upp ISO:n vilket ger mer textur till bilden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.