FÅNGA HJÄRTAT I SOLUPPGÅNGEN

Teknik 31 jan 2015

Ställ klockan, gå upp tidigt och fånga den vackra uppåtgående solen

FangaHjartatISoluppgangen-Wordpress

Att fotografera soluppgångar känns mycket mer civiliserat under sommaren. Det är normalt inte för kallt på morgonen, få människor finns i närheten och, så klart, ljuset är fantastiskt. Men du måste ändå planera noggrant på förhand. Landskapsfotografen Adam Burton har fotograferat många fantastiska soluppgångar, så här är hans bästa tips. ”Du måste se till att du är på plats och redo minst 30 minuter innan den faktiska soluppgången”, förklarar han. ”Ofta är glöden före gryningen mer färgglad än själva soluppgången.”

Eftersom en fantastisk soluppgång är en flyktig upplevelse måste du se till att du får exponeringen rätt. Adam använder ett tonat gråfilter när han fotar mot soluppgången för att förhindra att himmelen överexponeras. ”Oavsett när du fotar direkt mot ljuset ska du se till att objetivet och filtren är helt rena för att förhindra riskerna för att linsöverstrålning förstör dina bilder”, råder han.

Sätt igång

  • Om du vill få med mycket av kusten i bilden behöver du ett vidvinkelobjektiv.
  • Inkludera element som gör förgrunden intressant, eller leder ögat mot solen.
  • Om du kombinerar soluppgången med långa slutartidseffekter (som mjölkigt vatten) ska du använda ett stativ och en kabelutlösare, och låsa spegeln för att ytterligare förhindra vibrationer.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.