FÅNGA DET VACKRA LJUSET VID KUSTEN

Teknik 17 Nov 2014

Bege dig till kusten för spektakulära scener

FangaDetVackraLjusetVidKusten3-Wordpress

Vädret kan vara oförutsägbart även vid den här tiden på året, och de längre kvällarna kan skapa fantastiska molnmönster i stormigt väder – särskilt vid kusten. Det lönar sig verkligen att ge sig ut senare på dagen och, som landskapsproffset David Clapp förklarar, hålla ögonen öppna.

FangaDetVackraLjusetVidKusten2-Wordpress

”Jag tog den här bilden av en fyr på Irland mot slutet av en dags fotografering med en grupp studenter”, säger han. ”När vi höll på att packa ihop såg jag att solen gick ner bakom mig och lös upp det här fantastiska stackmolnet. Jag sprang tillbaka ner mot vattnet för att få fyren på rätt ställe, precis framför det vackert upplysta molnet. Molnet var som en kollapsande ballong och scenen varade bara i några sekunder, så jag var tvungen att fånga ögonblicket.” David använde an Canon 1Ds Mark III med ett 17-40 mm-objektiv vid f/11. Slutartiden var 1/10 sek, vilket krävde ett stativ. ISO:n var inställd på 400, och inga filter användes.

FangaDetVackraLjusetVidKusten1-Wordpress

Sätt igång

• Som David förklarar måste du vara tålmodig med havslandskap och verkligen arbeta med scenen. Det är bättre att åka dit senare på dagen, eftersom du får ett mer dramatiskt ljus runt skymningen, och chansen är att det finns färre människor där då.

• Ta alltid med dig ett stativ – du kommer ofta fota med mindre bländare och längre slutartider.

• Var försiktig så att tidvattnet inte kommer in när du fotar.

• Packa ner tonade och vanliga gråfilter så att du kan balansera exponeringarna.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.