FÅNGA DEN PERFEKTA VÅGEN

Teknik 20 feb 2016

Surffotografen Ray Collins avslöjar vad som krävs för att fota insidan av en våg

FangaDenPerfektaVagen-Wordpress
Bild: Ray Collins

För att kunna ta en bild som den här krävs en kärlek för havet – och bra simkunskaper. ”Den här bilden togs på en ö, söder om Sydney, ungefär en kilometer ut till havs”, avslöjar fotografen Ray Collins. ”Svallet kan vara väldigt oförutsägbart, och vågorna studsar mot varandra. Para ihop det osäkerhetsmomentet med en stigande sol i gryningen så blir chanserna större att du kan fånga ett dramatiskt havslandskap.”

Ray har fotat havet från alla vinklar, både över och under ytan, och är känd bland surfare och i fotoindustrin för sina otroliga bilder. Från ett tekniskt perspektiv är det inte lätt att fota i kraftig sjö. För att fånga den här bilden var Ray tvungen att exponera för intensiteten från solen, och ställa in slutartiden, bländaren och ISO-värdet, samtidigt som han simmade, fokuserade och komponerade sin bild!

Trots att det här är väldigt utmanande känner Ray till sina egna begränsningar och vad han är kapabel till. Han råder nya fotografer som vill ta steget ut i vattnet att tänka igenom sina egna begränsningar – och om de är tveksamma ska de inte ge sig ut!

www.raycollinsphoto.com

Sätt igång

  • Om du känner dig inspirerad och vill ge dig ut i havet som Ray så behöver du rätt utrustning. Ray använder ett undervattenshus på sin Nikon D4s och sin D810. Det gör att han kan kontrollera sin kamera till hundra procent i vattnet.
  • Det är viktigt att välja rätt objektiv. Ray föredrar att fotografera med fasta objektiv och har ett stort antal sådana i sin väska, från 14 mm upp till 400 mm. Just den här bilden togs med ett 35 mm f/1,4-objektiv.
  • Ray har gett ut boken Found At Sea, som innehåller massor av hans bilder (www.raycollinsphoto.com/products/found-at-sea).

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.