FÅ UT MER AV DITT TELEOBJEKTIV

Teknik 22 Dec 2014

Långa brännvidder är inte bara bra för naturbilder

FaUtMerAvDittTeleobjektiv-Wordpress

På grund av deras design skapar tele­objektiv ett ihoptryckt perspektiv. Det är behändigt när du fotar avlägsna kullar i landskap, särskilt i dimma, eftersom kullarna trycks ihop och skapar vackra grafiska former.

Men varför inte även använda ditt tele­objektiv till att plocka ut avlägsna detaljer i din rese- eller stadsfotografering. Du kan använda längre objektiv för att titta över folkmassor och fånga intressanta detaljer. Den här bilden togs från ett fullpackat torg i München, och ett 70-300 mm-objektiv visade sig vara användbart.

Sätt igång

  • Aktivera eventuell bildstabilisering, och välj omsorgsfullt fokuspunkt och en ­kortare slutartid eller ett högre ISO-värde.
  • Se upp med konvergerande vertikaler, där kanter på byggnader lutar inåt. Att fota från en vinkel eller gå åt sidan kan hjälpa dig, annars kan du behöva åtgärda problemet genom lite redigering.
  • Kom ihåg att långa teleobjektiv skapar ett kort skärpedjup, vilket så klart även är bra för porträtt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.