Eve Morgenstern och Krisens fasader på Bildmuseet i Umeå

Aktuellt 2 jan 2013

Bildmuseet i Umeå visar just nu en fotoutställning av fotografen och filmaren Eve Morgenstern, som under de senaste åren har dokumenterat fastighetskrisens följder på uppdrag av den amerikanska regeringen.

Arbetet har fört Eve Morgenstern över hela USA där hon slagits av mängderna av övergivna hem som åren av ekonomisk nedgång och den senaste bolånekraschen lämnat efter sig. I städer som Oakland, Phoenix, Detroit, Cleveland, Buffalo, Miami, Las Vegas och Denver har plywood över fönster och till-saluskyltar på fasaderna blivit katalysatorer för förfall.

I den fotografiska serien Krisens fasader har Eve Morgenstern porträtterat dessa övergivna hem. Hennes färgfotografier är suggestiva porträtt av enskilda hem, och de utgör starka bilder av dagens ekonomiska kris. Husen utstrålar en hopplöshet som påverkar bostadsområdets framtid och viljan att leva där. Med sina tecken på övergivenhet och bristande underhåll berättar fasaderna en historia. De skapar föreställningar om de som bott där och tankar på vad som kan ha hänt dem.

Utställningen pågår fram till och med den 10 februari 2013.

Bildmuseet i Umeå är ett publikt rum för samtida konst och bildkultur. Där visas utställningar med internationell samtidskonst och visuell kultur tillsammans med konsthistoriska tillbakablickar. Föreläsningar, debatter, filmvisningar, konstnärspresentationer, konserter, dansföreställningar och seminarier fördjupar och kompletterar utställningarna.
Sedan maj 2012 ligger Bildmuseet på Umeå universitets konstnärliga campus vid Umeälvens strand och är granne med Konsthögskolan, Designhögskolan, Arkitekthögskolan och HUMlab-X.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.