”ETT BARN BLIR TILL” FYLLER FEMTIO!

Aktuellt 2 okt 2015

I oktober 1965 gavs fotografen Lennart Nilssons bok ”Ett barn blir till” ut för första gången. Bildserien, som i delar publicerats i Life Magazine i april samma år, kom att öppna dörren till en tidigare dold värld. Mellan den 1-4 oktober pågår pop up-utställningen ”Lennart Nilsson – Through life and time” på Galleri Kontrast i Stockholm. Utställningen innehåller både kända, och kanske för många mindre kända, verk av fotografen för att uppmärksamma 50-årsjubileet

EttBarnBlirTill-Wordpress

Det hyllade verket ”Ett barn blir till”, en handbok för blivande föräldrar, illustrerad av mästerfotografen Lennart Nilsson, fyller 50 år i oktober 2015. I april 1965 publicerades delar av bildserien i Life Magazine under titeln ”Drama of Life Before Birth” och blev en milstolpe i tidningens historia. Hela deras upplaga sålde slut inom några dagar. Fem utgåvor har gjorts av boken och den har getts ut i ett tjugotal länder. Bildserien inspirerade till en opera på La Scala, ingick i en musikal på Broadway, och blev Nilssons internationella genombrott.

Sju år tog arbetet att färdigställa den första utgåvan. Allteftersom medicinsk och teknisk forskning gjort framsteg har också boken uppdaterats med nya bilder. En rad fotografiska tekniker har använts genom åren, som endoskopi, ljusmikroskopi och makrofotografering. De svepelektronmikroskopiska bilderna som färglagts av fotografen Gillis Häägg, kom att publiceras i 1990 års upplaga av boken då forskningen också gjort det möjligt att fotografera själva befruktningen och vår allra första tid.

TT Nyhetsbyrån, i samarbete med Lennart Nilsson Photography, anordnar pop up-utställningen ”Lennart Nilsson – Through life and time” på Galleri Kontrast i Stockholm. Utställningen innehåller verk från boken ”Ett barn blir till”, men också bilder från hans tid som fotojournalist från 1940-talet och framåt, och pågår den 1-4 oktober.

Anne Fjellström från Lennart Nilsson Photography och styvdotter till den idag 93-årige Nilsson, säger så här om utställningen:

– Det är fantastiskt roligt att Lennarts livsverk uppmärksammas på det här sättet. Galleri Kontrast är ju ett fotogalleri med inriktning på fotojournalistik och det är ju i den världen som han har verkat sedan fyrtiotalet innan han började sitt pionjärarbete i den vetenskapliga bildens värld. Jag skulle ändå vilja säga att Lennart främst är en stor berättare, och historien om hur ett barn blir till är en av de största och mest fascinerande. I utställningen vill vi visa några av dessa bilder fokus ligger framförallt på historien om vår tillblivelse.

Om Lennart Nilsson

Lennart föddes i Strängnäs 1922 och började sin karriär som fotojournalist i mitten av 1940-talet. Han betraktas som en pionjär inom vetenskapsfotografin och anses vara en av världens främsta fotografer, mångfaldigt prisbelönad för sina arbeten. Han hade ett specialavtal med bildtidningen Life Magazine och har publicerats internationellt i ett flertal tidningar som Paris-Match, Stern och National Geographic. ”Ett barn blir till” blev startskottet på hans bana som vetenskapsfotograf med fokus på ”att göra det osynliga synligt”. Utöver bilder inifrån människokroppen har han också, under tiden, gjort en rad bildserier med naturen som motiv.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.