ELINCHROM SKYPORT PLUS HS GER BLIXTFOTO MED SNABBA SLUTARTIDER

Nyheter 22 okt 2015

Skyport Transmitter Plus HS är en ny generation trådlös blixtsändare från Elinchrom. En intressant egenskap är bland annat möjligheten att välja slutartider upp till 1/8 000 sekund. Dessutom visar en LCD-display inställningarna för varje blixt

ElinchromSkyportTransmitterPlusHS-1-Wordpress

Med Skyport HS är det möjligt att välja snabbare slutartid än kamerans normalt kortaste synktid.

Hi-Sync-inställningen gör det exempelvis möjligt att använda slutartider på upp till 1/8000 sek så att du kan reglera det omgivande ljuset, frysa snabba motiv, samt välja stora bländaröppningar för kort skärpedjup.

Skyport HS erbjuder tvåvägskommunikation, och enhetens skärm visar bland annat den inställda uteffekten för upp till tio Elinchromblixtar. Varje enhet kan dessutom styras individuellt.

Sändarens räckvidd är 200 meter utomhus, och ca 60 meter inomhus, och på grund av att den erbjuder 20 kanaler i Speed Mode (och ytterligare 20 kanaler i Normal Mode) bör det inte bli några problem att ställa in den för störningsfri kommunikation.

I sammanhanget bör även nämnas att blixtstyrkan och inställningsljuset kan regleras separat, i grupper, eller gemensamt.

ElinchromSkyportTransmitterPlusHS-2-Wordpress

HS står för Hi-Sync vilket förenklat innebär att du med Skyport HS fritt kan välja slutartid på kameran. Det kan dock vara värt att notera att den för kameramodellen angivna slutartiden för blixtsynk, exempelvis 1/250 sek, inte kan överstigas utan att slutaren skymmer en del av bilden vid normal synkronisering av blixt. Med HS-funktionen optimeras kamerans slutarrörelse till blixtens brinntidskurva vilket gör att slutartider ända ned till 1/8 000 sek kan användas. För optimalt resultat rekommenderar tillverkaren att du väljer en Elinchromblixt med standardblixtrör.

Det ska gå att optimera resultatet för olika kombinationer av kamera och blixt med funktionen ODS (Over Drive Sync), och enligt Elinchrom kan ljusutbytet i vissa fall förbättras upp till två bländarsteg.

Skyport HS kan användas tillsammans med alla Elinchromblixtar som har Skyport. För att erhålla tvåvägskommunikation måste blixten dessutom vara utrustad med version Skyport RX eller senare.

För optimal HS-funktion ska du använda blixtmodeller med standardblixtrör (med normal till långsam brinntid), men även blixtar med så kallat actionblixtrör kan användas med vissa begränsningar vid kamerans snabbaste slutartider.

HS-funktionen fungerar i dagsläget bara med Skyport Transmitter Plus HS ansluten till en Canon- eller Nikonkamera (en Sonyversion kommer 2016). Enheten går dock att använda på alla kameror försedda med blixtsko, för att utlösa (normal synktid) och styra Elinchromblixtar, samt se blixtarnas inställda uteffekt på LCD panelen.

Som strömkälla använder Skyport Transmitter Plus HS två AA-batterier.

Elinchrom Skyport Transmitter Plus HS kostar 2 225 kronor, och har börjat säljas när du läser det här.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.