Efterbelys färg

Guider 24 maj 2011

Efterbelys färg är en del av gruppen Mörkare under blandningslägen, och används för att göra en bilds basfärg mörkare och öka kontrast. Därför kan Efterbelys färg användas på bilder där kontrasten är låg i hela bilden och färgerna är urtvättade. Efterbelys färg gör lagret du arbetar på mörkare, speciellt i områden som redan har mörkare färger och toner; ljusare områden i bilden påverkas i mindre utsträckning, och vita områden förblir oförändrade. Resultaten kan justeras med Fyll- och Opacitet-reglagen, vilka ger dig möjlighet att byta från en mörk konstnärlig effekt till en mer naturlig look. Det fungerar även bra tillsammans med andra effekter och filter.

Oskärpa och Efterbelys färg är inte det mest logiska partnerskapet, eftersom oskärpa minskar kontrast och Efterbelys färg ökar den, men det kan fungera på rätt bild. Skapa ett duplicerat lager och applicera blandningsläg et. Justera Opacitet och Fyll efter behov. Klicka på bakgrundslagret och gå till Filter>Oskärpa>Gaussisk oskärpa, och använd ett värde på 60 pixlar. Effekten är en kontrastrik men mjuk bild, med ljusgårdar runt huvudsubjektet. Det fungerar bäst med bilder som har ett huvudmotiv.

Använd blandningsläget Efterbelys färg
Efterbelys färg kan användas för att förbättra dina bilder, så det är bra om du vet hur man använder det på rätt sätt…

01 Applicera läget
Om din bilds färger saknar tryck, så den är perfekt för Efterbelys färg. Kopiera bakgrundslagret och välj blandningsläget i menyn längst upp i Lagerpaletten.

02 Justera opaciteten
När du applicerar filtret kan effekten bli för mycket, vilket ger bilden ett onaturligt utseende. Använd Opacitet-reglaget för att justera genomskinligheten på lagret, vilket låter en del av originalfärgerna att synas.

03 Ändra fyllningen
Fyll-värdet påverkar mest för detta blandningsläge. Justera Fyll för att behålla kontrasteffekten men reducera effekten till en mer fotorealistisk nivå.

Bilder som har en ljusare bas, fungerar bra med Efterbelys färg om du vill öka kontrast i bilden utan att bilden ska se onaturlig ut. Här blir de ljusare områdena lämnade oförändrade, då blandning med vitt inte har någon effekt, men de blå områdena i exempelvis en himmel och skuggor förstärks.

Mörka bilder som exempelvis en solnedgång kommer att förändras mycket under Efterbelys färg. Eftersom alla basfärger är mörka, kommer hela bilden att bli så pass mörk att det inte går att urskilja några element. Justera Fyll här (till 50%), och du kan få en kontrastrik bild med en konstnärlig touch. Denna bild kommer nu att passa för andra filter, som Vattenfärger.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.