Dramatiska monobilder

Guider 28 mar 2011

1 Sieff producerade täta och dramatiska monobilder med hög kontrast och mörka himlar. Vi kan åstadkomma en sådan effekt med lager och blandningsläget Täcka över. Börja med att lägga till ett Nivåjusteringslager, men låt reglagen vara ändra bara blandningsläget till Täcka över för att applicera en direkt kontrastförstärkning.

2 Lager satta på Täcka över gör pixlar på lagret under både ljusare och mörkare – svarta områden på lagret skapar maximalt med mörkereffekt, medan vita områden skapa maximalt med ljusningseffekt, och 50% grått är neutralt. Vi vill förstärka kontrasten ytterligare, så duplicera Nivålagret (tryck på [Ctrl]/[Command]+J); det kopierade lagret kommer även det sättas på Täcka över.

3 Vi har nu förstärkt kontrasten, men en sideffekt är att den ljusa himlen har klippts till nästan helt vitt, utan några detaljer. Vi kan dölja effekterna genom att maska Nivålagren, men vi vill förstärka kontrasten i himlen, inte bara bevara den, så lägg till ett nytt tomt lager ovanför bakgrundslagret, och sätt igen blandningsläget på Täcka över.

4 Eftersom himlen inte var så mörk till att börja med, behöver vi göra den mörkare med en svart pensel. Välj Pensel-verktyget, gör penseln till en lämplig storlek och reducera dess hårdhet till 0% för att göra kanterna av penseldragen mjukare. Reducera penselns opacitet till 25% – detta ger dig möjlighet att bygga upp mörkningseffekten gradvis.

5 Måla över himlen för att göra den mörkare. Eftersom lagret är satt på Täcka över, kommer mörka områden på himlen att bli mörkare än ljusa områden, vilket ökar kontrasten; men eftersom detta är ett vanligt lager och inte ett justeringslager, kommer områden som du inte målar över att förbli opåverkade. Du kan använda denna teknik för att skugga (göra ljusare) områden också: ändra bara penselfärgen från svart till vit.

6 Om den mörkläggande effekten inte räcker för vissa områden, även när du målar med 100% svart, lägger du till ett nytt lager satt på Täcka över för att bygga upp effekten. Två lager räcker vanligtvis – bilden kommer att försämras om du går längre än så. Vi har nu en himmel som ser ut så som vi vill att den ska se ut, och vi har gjort stenarna i förgrunden mörkare för att förbättra tonbalansen i bilden.

Vi använder Nivåjusteringslager för att applicera kontrastförstärkningen eftersom de inte applicerar en automatisk effekt när du skapar dem; du kan även använda andra alternativ som inte applicerar en direkt effekt, som Nyans/Mättnad, men inte Fotofilter, t.ex., som applicerar en förinställd effekt. Du kan även skapa kopior av bakgrundslagret och ändra blandningsläget på dessa, men detta ökar filstorleken, vilket kan vara ett problem om du vill spara en PSD-version av bilden; justeringslager har liten eller ingen effekt på filstorleken.

Du kan även använda Kurvor för att förstärka kontrasten – du kan göra detta utan att riskera klippning genom att skapa en enkel S-kurva. Om du använder Photoshop kan du applicera Kurvor som ett justeringslager, men det går inte i Elements – du behöver maska lagret med tidigare beskriven metod, eller med hjälp av en plug-in – så ett justeringslager satt på Täcka över är perfekt, eftersom detta lager har en medföljande mask.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.