DJUR I RÖRELSE

Teknik 12 jul 2014

Välj långa exponeringar när du fotar djurliv

DjurIRorelse-Wordpress

Att få skarpa bilder av vilda djur kan vara en utmaning. Kasta in låga ljusnivåer och ett motiv som konstant rör sig för att hitta mat så kan du bli besviken när du granskar dina bilder. Ett alternativ är att medvetet välja en lång slutartid som förstärker oskärpa och skapar en impressionistisk bild, precis som djurlivsproffset Ben Hall har gjort i den här bilden av fiskmåsar.

”Bilder som återger en känsla av rörelse kan var svårt att fånga med lyckade resultat, och en av nyckelaspekterna till att få det helt rätt är valet av slutartid”, säger Ben. ”Jag tog flera bilder vid olika slutartider tills jag hittade rätt inställning. Jag ställde sedan in slutartiden manuellt i Slutartidsförval och lät kameran ställa in lämplig bländare. Ta så många bilder som möjligt: resultaten varierar även när du använder samma slutartid.”

Sätt igång

• De effektivaste resultaten är ofta de som kombinerar skärpa med oskärpa.

• När du fotograferar ett aktivt djur ska du välja kamerans kontinuerliga AF och kontinuerligt matningsläge.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.