DIMMIGA MÖJLIGHETER

Teknik 27 apr 2015

Dimmiga morgnar och kvällar innebär magiska stadsscener

DimmigaMojligheter-Wordpress

Landskapsfotografer utnyttjar ofta dimma för att skapa fantastiska bilder. Men inte alla bor nära spektakulära landskap, så varför inte försöka fånga fantastiska stadslandskap och andra urbana scener?

Dubaibaserade Daniel Cheong skapar otroliga bilder av metropolen genom att sätta ihop gafflade exponeringar i Photoshop. Han måste gå upp riktigt tidigt för att kunna ta sina bilder och anländer ofta så tidigt som 05.30. “Jag behöver tid för att utforska platsen och arbeta fram de intressantaste vinklarna att fota från, och sedan ställa upp mitt stativ”, förklarar han.

Daniels favorittid är ”den blå timmen” när himlen antar en vacker blåton. Han fotar normalt i det automatiska gafflingsläget där han tar fem bilder åt gången. När solen stiger över horisonten ökar han det till nio exponeringar. När han är nöjd med skärpan som autofokusen uppnått växlar han till manuell fokusering och tejpar fokusringen för att undvika att stöta till den. Det spelar ingen roll om du bor i Dubai eller Dorotea: om du går upp tillräckligt tidigt på rätt dag så kan du fota fantastiska dimmiga scener.

Sätt igång

  • Ge dig själv tillräckligt med tid för att komma till din valda plats och göra dig redo – du vill inte hålla på med utrustning och inställningar när den ”blå timmen” inträder.
  • Kontrollera att bilderna är knivskarpa på kamerans LCD-skärm. Att förstora ditt skarpa område i Live View är ett annat bra sätt att kontrollera att bilden är skarp och bra.
  • Om det finns några moln, eller om vattendrag är synliga, använder Daniel ett ND400-filter för att återge rörelser i molnen och få vattnet att se silkeslent ut.
  • Daniel fotar alltid gafflade exponeringar i Bländarförval. Hans normala inställningar är f/8 med en ISO 100.
  • Testa att slå ihop exponeringarna med Photoshops lagermasker för att öka det dynamiska omfånget.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.