DAGS ATT ANSÖKA TILL YOUNG NORDIC PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Aktuellt 25 sep 2015

För andra året i rad delar Fotografiska ut ett stipendium på 10 000 Euro till en ung, lysande fotograf i Norden. Vinnaren får även en separatutställning på Fotografiska sommaren 2016. Syftet med Young Nordic Photographer of the Year är att stödja en ny, stilbildande generation fotografer i Norden. Ansökan är öppen fram till den 1 november

JohanStrindberg-Wordpress
Bild: Johan Strindberg

 

Stipendiet presenteras i samarbete med Audi, som bidrar med en miljöbil till vinnaren fram till separatutställningen öppnar på Fotografiska.

Fotografiskas mål är sedan starten 2010 att visa världens bästa fotoutställningar. Ett flertal unga, svenska fotografer har via museet fått en unik möjlighet att presentera sina verk för en stor publik.

 

– Att visa och stödja det nya, unga fotografiet, både det dokumentära och konstnärliga, har redan från start varit en viktig del i vår vision. Young Nordic Photographer of the Year är ett av våra bidrag till den unga fotoscenen, säger Per Broman, grundare Fotografiska.

 

Stipendiesumman är på 10 000 Euro. Vinnaren får även en separatutställning på Fotografiska samt tilldelas en mentor att samarbeta med fram till utställningen. Priset möjliggör därmed för stipendiaten att genomföra eller slutföra ett nytt eller pågående projekt med avslutande utställning, med stöd av en erfaren konstnärs kunskaper och arbetssätt. Audi bidrar dessutom med en Audi A3 Sportback e-tron att använda som arbetsbil fram tills utställningen öppnar på Fotografiska.

Årets jury består av Sophie Mörner, fotograf, gallerist, och styrelsemedlem Fotografiska, Merja Salo, professor Helsingfors School of Arts, Design and Architecture, Thomas Wågström, curator och fotograf, Pauline Benthede, utställningsansvarig Fotografiska.

2014 års stipendiat, och den första i ordningen, var Johan Strindberg. Utställningen hölls på Fotografiska under våren 2015. Mentor var Helene Billgren.

Kriterier

Sökande skall vara under 36 år och medborgare i ett nordiskt land, samt ha en högskoleexamen alternativt kvalificerad yrkesutbildning inom fotografi. Han eller hon ska även ha deltagit i minst en grupp- eller separatutställning.

Mer information hittar du på adressen http://fotografiska.eu/young-nordic-photographer-of-the-year/

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.