D4S – NIKONS NYA TOPPMODELL I FX-FORMATET

Nyheter 28 feb 2014

Nu har Nikon lanserat sin nya toppmodell i FX-formatet D4S. Bland förbättringarna noteras ett rejält utökat ISO-omfång både i standardomfånget och i det utökade, samt förbättrad AF-prestanda

Nikon D4S

Nikon D4S innehåller en nyutvecklad 16,2 MP CMOS-sensor i FX-format, och det utökade ISO-omfånget (jämfört med föregångaren) på 100–25 600 kan utökas ytterligare upp till motsvarande
409 600.

Genom kamerans funktion spotmätning av vitbalans kan du ta fram manuella, förinställda vitbalansvärden baserat på ett utvalt område inom bildrutan. Områdets storlek kan behållas även om bilden är förstorad.

Kameran använder Nikons bildhanteringssystem EXPEED 4, och på baksidan sitter en 3,2-tums LCD-skärm med 921 000 pixlar. Kameran erbjuder dessutom två kortfack – ett för CF-kort (UDMA 7), och ett för XQD-kort med hög kapacitet.

Nikon D4S

Antal bilder med följande autofokus har ökat från 10 till 11 bilder per sekund, vilket gör D4S till den snabbaste spegelreflexkameran med autofokus i Nikons historia. Kameran har en Gigabit 100/1000TX Ethernet-port och erbjuder ett nytt storleksalternativ i RAW-format (S) som ger snabbare bildöverföring. Slutarfördröjningen ligger på 42 ms. En helt nykonstruerad slutare och spegelmekanism ska dessutom minska vibrationerna från spegeln och ge en stabil bild i sökaren med kortare blackouter vid snabb serietagning.

Enligt Nikon påverkas inte kamerans maximala seriebildstagning på 11 bilder per sekund av ISO-inställningarna eller val av objektiv, och kameran skyddas av ett robust kamerahus i metall med vädertålig försegling. Bland övriga nyheter noteras bland annat en förändrad knapplayout och omformade styrknappar som ska ge förbättrad drift i fuktiga miljöer, och kameran har dessutom nya välvningar där du kan vila tummen och långfingret.

D4S innehåller Nikons 51 punkters AF-system, och här har Nikon bland annat filat på fokuslåsningen, lagt till utökade funktioner inom Spara efter orientering, men även lagt till nya alternativ för begränsningar av AF-läge. I det sistnämnda fallet har D4S utrustats med det nya läget Grupperat AF-område. Grupperat AF-område har utformats för mer detaljerad kontroll över autofokusområdets storlek, och funktionen styr fem olika AF-fält som kan bytas ut inom 51-punktsystemet beroende på vad bildens komposition kräver. Vid fotografering i det här läget kan motiv som rör sig snabbt spåras över långa avstånd, och funktionen ska även ge dig bättre motividentifiering och isolering från bakgrunden vid fotografering av relativt små motiv i närheten av en bakgrund med hög kontrast eller distraherande färger. Precis som i D4 kan AF-systemet i D4S ställas in på 9 punkter, 21 punkter eller 51 punkter och en känslighet ned till -2 EV (ISO 100, 20 °C).

Nikon D4S

Även inom området film finns en hel del nyheter hos den nya kameran. Filmer kan nu spelas in med 50p/60p, och du kan ställa in ljuskänslighet och välja högsta ISO-tal i manuellt läge (M), samt välja sensorns beskärningsformat, styra den steglösa bländarkontrollen och välja slutartid. Utöver det har kameran Nikons 3D-brusreducering som ska minska slumpmässigt brus och flimmer vid inspelning av film med hög känslighet. D4S har precis som D4-modellen tre sensorbeskärningsformat; FX, DX och ursprungligt format (ca 2,7x) samt okomprimerad HDMI-utdata i full upplösning till externa enheter. Du kan filma i full HD-kvalitet till kamerans minneskort samtidigt som du sparar ner HDMI-signalen till en extern enhet. Ljudinspelningen har förbättrats med hjälp av fler ljudreglage, bland annat ett alternativ för val av ljudomfång (vind/röst) och reducering av vindbrus vid inspelning med den inbyggda mikrofonen.

Nikon D4S kommer att kosta cirka 59 000 kronor, och börjar att säljas den 6 mars 2014.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.