Cyber-shot DSC-RX100 – Kompaktkamera från Sony med stöd för RAW

Kompaktkameror 25 jun 2012

I juli släpps nya Cyber-shot DSC-RX100, Sonys första kompaktkamera som stödjer RAW-filer.

Aluminiumkameran är uppbyggd runt en 20,2-megapixels CMOS-sensor och har ett objektiv motsvarande 28-100 mm med ett bländaromfång på f/1,8-4,9, samt bildstabilisering. Den är även Sonys första kompaktkamera som erbjuder företagets ”WhiteMagic” LCD-teknik som ska göra 3-tumsskärmen ljusare och mindre energikrävande.

I likhet med vissa systemkameror innehåller den cirkulära bländaren 7 blad för bättre skärpa och även en AA-lins (Advanced Aspherical).

Runt objektivet sitter en kontrollring för manuella justeringar, både för stillbilder och vid filmning. Med denna kan bland annat exponering, zoom och kreativa bildeffekter justeras.

Kamerans BIONZ-bildprocessor gör att ISO-känsligheten kan pressas upp till ISO 25 600, och för de snabba motiven kan RX100 ta 10 b/s i full upplösning (5 472 x 3 648). Autofokusen kan enligt Sony, beroende på förhållandena, låsa på ett motiv på 0,13 sekunder.

Precis som på systemkameror kan användaren välja olika exponerings- och fokuslägen för ökad bildkontroll. För en mer kreativ användning erbjuder RX100 även sex olika kreativa stilar och ett urval av bildeffekter så som Leksakskamera. Det finns även Auto Portrait Framing – en funktion som automatiskt ska hitta ett ansikte i ett motiv och sedan beskära för en tightare, högupplöst bild.

Med Sony Cyber-shot DSC-RX100 kan du även filma i 1080p60 och samtidigt ta stillbilder på 17 megapixlar.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.