Canons Digital Ixus firar 10 år

Nyheter 3 sep 2010
Canon IXUS 1000 HS

Ixus 1000 HS erbjuds i färgerna silver, brunt och rosa, och det är en av de mest avancerade Ixus-modellerna hittills. Bland specifikationerna noteras exempelvis ett 10x optiskt zoomobjektiv, full-HD-video i upplösningen 1080p. Den är också den andra kameran i Ixus-serien som har försetts med HS-systemet, vilket kombinerar en högkänslig 10-megapixels CMOS-sensor med Canons DIGIC 4-processor.

Kameran är även försedd med en optisk bildstabilisator som gör det möjligt att ta skarpa bilder i svagt ljus även utan stativ. 1000 HS har också ett speciellt läge vid namn Kvällsbild, vilket kombinerar flera bilder till en enda skarpare, optimalt exponerad bild.

CMOS-sensorn och DIGIC 4-processorn ska, enligt Canon, ge upp till 60 procents lägre brusnivåer genom hela ISO-skalan.

HS-systemet gör det möjligt för kameran att i seriebildtagningsläget ta bilder oavbrutet med hög hastighet tills antingen slutarknappen släpps upp eller minneskortet är fullt. Motiv i snabb rörelse fångas genom en högsta seriebildtagningshastighet på upp till 3,7 bilder per sekund och med en upplösning på 10 megapixlar. Läget för bildserier med hög hastighet, med upp till 8,8 bilder per sekund nås vid en upplösning på 2,5 megapixlar. Kameran erbjuder även läget Bästa bild som låter kameran välja ut den bästa bilden från ett urval av fem stycken 2,5 megapixelbilder tagna med hög hastighet. Du slipper därför ägna så mycket tid till att bläddra genom hundratals liknande bilder för att välja ut de som ska sparas. Motiv i snabb rörelse kan spelas in i filmläget Super-slowmotion. Det innebär att 240 bilder per sekund spelas in, men sedan spelas upp i hastigheten 30 bilder per sekund.

Full-HD-video med stereoljud
IXUS 1000 HS har videoprestanda som är bland de bättre i Canons kompaktkamerasortiment och klarar av att spela in HD-videofilmer i upplösningen 1920 x 1080. Filmer i full-HD-upplösning spelas in med 24 bilder per sekund. Objektivet är utrustat med en tyst motor så att det går att använda optisk zoom med minimala ljudstörningar i filmläget. Ett speciellt läge för dynamisk bildstabilisator minskar även distraherande kameraskakningar vid inspelning under förflyttning.

Funktionen Smart Auto i filmläget identifierar motivet omedelbart, och optimala inställningar väljs för 21 olika situationer utan att användaren behöver göra något. Med miniatyrläget för filmer uppstår en helt ny dimension – inspelning där valda delar av bilden är oskarpa för dramatiska och fängslande videofilmer i miniatyrstil.

Vidare är kameran utrustad med en HDMI-utgång för att snabbt visa bilder och videofilmer på valfri HDMI-kompatibel skärm.

Den bakre LCD-skärmen har storleken tre tum i bredbildsformatet 16:9, så att användaren kan komponera och spela upp HD-videofilmer på hela skärmen utan någon svart kant upptill eller nedtill i bilden.

1000 HS erbjuder även en serie digitala effekter och programfunktioner. Fisheyeeffekten efterliknar förvrängningseffekten som fås med ett fisheyeobjektiv, och Miniatyreffekten gör så att motiven ser ut som småskaliga modeller. Självporträtt tillhandahålls genom funktionen Smart slutare, som använder teknik för ansiktsigenkänning så att bilden tas när ett leende eller en blinkning med ena ögat upptäcks. Genom att använda självutlösningsfunktionen för ansikten kan användaren ställa in kameran på att ta en bild automatiskt när ett nytt ansikte upptäcks – så att fotografen själv kan vara med på bilden.

 IXUS 1000 HS – funktioner:

  • 10x optisk zoom med bildstabilisator
  • HS-system med 10-megapixels CMOS-sensor
  • Filmer i full HD-upplösning. Dynamisk bildstabilisator
  • 3-tums PureColor II G-LCD-skärm
  • Superlångsamma filmer
  • Smart Auto och Smart FE
  • Fotograferingsmetoder. Bästa bildval
  • Blinkningssjälvutlösare

Priset hamnar på 3 900 kronor, och försäljningsstart är september 2010.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.