CANON UTVECKLAR 250 MP APS-H CMOS-SENSOR

Nyheter 10 sep 2015

Canon har utvecklat en prototyp av en APS-H CMOS-sensor på cirka 250 MP

Canon meddelade nyligen att de har utvecklat en prototyp av en APS-H CMOS-sensor (ca 29,2 x 20,2 mm) som innehåller cirka 250 miljoner pixlar (19 580 x 12 600 pixlar), vilket i dagsläget är världens högsta pixelantal för en CMOS-sensor som är mindre än en 35 mm fullformatssensor.

Canon-250MP-sensor-Wordpress
Canons CMOS-sensor med cirka 250 megapixlar.

När sensorn installerades i en kamera kunde den ta bilder där bokstäverna på en flygplanskropp kunde urskiljas på cirka 18 km avstånd från tagningsplatsen.

I CMOS-sensorer innebär ett ökat pixelantal förstärkt signalvolym, som kan orsaka problem som signalfördröjning och små tidsavvikelser. Canon förklarar dock att den nyutvecklade CMOS-sensorn, trots sitt exceptionellt höga pixelantal, uppnår en ultrahög signalavläsningshastighet på 1,25 miljarder pixlar per sekund tack vare sådana framsteg som kretsminiatyrisering och förbättrad signalbearbetningsteknik. Därför ska sensorn kunna fånga video med ultrahögt pixelantal i hastigheten fem bilder per sekund. Sensorarkitekturen ska dessutom, enligt Canon, vara anpassad till miniatyriserade pixlar som levererar högkänsliga bilder med lågt brus.

Canon-250MP-prototyp-Wordpress
Kameraprototyp utrustad med den nyutvecklade CMOS-sensorn (tillsammans med objektivet EF 35 mm f/1.4 USM)

Videosekvenser från prototypkameran uppnådde en upplösning som var cirka 125 gånger så hög som en Full-HD-video (1 920 x 1 080 pixlar) och cirka 30 gånger så hög som en 4k-video (3 840 x 2 160 pixlar).

Canon låter vidare meddela att den exceptionellt höga upplösningen som sensorn möjliggör innebär att användarna kan beskära och förstora videobilder utan att behöva offra bildupplösning och skärpa.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.