Canon presenterar PowerShot S100

Kompaktkameror 26 sep 2011

Nu lanserar Canon ersättaren till PowerShot S95, och S100 axlar därmed manteln som den hittills mest avancerade modellen i PowerShot S-serien.
S100 är utrustad med ett nytt f/2,0-objektiv med 24 mm vidvinkel och 5x optisk zoom. Det sistnämnda ska jämföras med S95:ans 3,8 x optiska zoomobjektiv. Den nya modellen har även fått ett förbättrat HS-System som kombinerar en högkänslig sensor med Canons senaste bildprocessor DIGIC 5.

Processorn analyserar nu, enligt Canon, fyra gånger mer information för att skapa varje pixel och få fram fler detaljer och färger i en scen än tidigare modeller. Bearbetningshastigheten är dessutom sex gånger snabbare jämfört med föregående processor.

PowerShot S100 innehåller flera uppgraderade funktioner, däribland bildstabiliseringssystemet Intelligent IS, som ska göra stillbilder och videosekvenser skarpa och klara. Dessutom gör den nya GPS-funktionen att kameran kan registrera klockslag och plats för varje tagning.

Den nya kameran kan även spela in video i Full-HD-upplösning (1080p) och med stereoljud, till skillnad från föregångaren S95 som spelade in HD-video i upplösningen 720p.
Trots de nya funktionerna så har kameran blivit några millimeter tunnare än sin föregångare. Nu är den bara 26,7 mm.

Kamerans CMOS-sensor har gått från 10 till 12 megapixlar. Dock är sensorn i samma storlek, nämligen 1,7 tum. Maximalt ISO-tal är 6400 vid full upplösning, och kameran använder både CMOS-sensorn och DIGIC 5-processorns kraft för att minska bildbruset.

Kombinationen av den nya sensorn och den nya bildprocessorn ska ha resulterat i ett minskat bildbrus på upp till 75 procent.

Bildstabiliseringssystemet Intelligent IS motverkar, enligt Canon, kameraskakningar med upp till 4 bländarsteg. Det finns sju olika stabiliseringslägen, och systemet identifierar automatiskt scenerna och anpassar den optiska bildstabilisatorn för optimal kompensation. Läget Panning IS passar exempelvis perfekt för tagningar på en racerbana och bildstabiliseringen korrigerar då bara axeln vertikalt mot rörelsen, medan läget Macro IS innehåller hybridbildstabiliseringsteknik för att ta skarpa närbilder. Läget Powered IS använder Canons videokamerateknik för att filma avlägsna motiv med zoom, och Stativläget stänger av bildstabiliseringen när kameran står på stabilt underlag eller är fäst på stativ.

Med PowerShot S100 kan användare sköta inställningar och funktioner helt manuellt. För att passa in i fotografernas befintliga arbetsflöde har kameran som standard stöd för RAW-format och erbjuder kompatibilitet med Canons råfilshanteringsprogram DPP (Digital Photo Professional).

Via objektivringen, ges möjlighet till manuella inställningar av till exempel fokusering eller exponering. Användaren kan styra inställningen av ett antal olika bildparametrar till objektivringen, inklusive slutartid, ISO-känslighet eller bländare. Det går då att finjustera exponeringen manuellt med inställningar i 1/3 steg. För maximal flexibilitet och för att passa olika användare kan knappen Ring Function och den bakre multiratten också anpassas för att styra andra förvalda funktioner.

Med kamerans höghastighetsläge får användaren tillgång till bildtagning i hastigheten 9,6 bilder per sekund i full upplösning upp till åtta bilder. Vill du spela in en snabba actionhändelse på ett lite mer dramatiskt sätt passar läget Super slow motion-film, vilket spelar in videosekvenser med 240 bilder per sekund (QVGA-kvalitet) eller 120 bilder per sekund (VGA-kvalitet).

Canons Smart Auto-läge underlättar fotografering i många olika situationer och väljer inställningar för olika scener utifrån 32 variabler, och även vitbalansfunktionen är ny till stora delar. Scener som innehåller två olika ljuskällor identifieras och en särskild vitbalanskorrigering utförs för dessa områden. Vid porträttfotografering med blixt i glödlampsbelysning använder kameran till exempel samtidigt vitbalansering för glödlampa på bakgrunden och vitbalansering för blixt på personens ansikte.

GPS-enheten som finns inbyggd i PowerShot S100 registrerar var och när bilderna är tagna. En GPS-loggningsfunktion registrerar dessutom användarens resa, och kan sedan visas med ett medföljande kartprogram som stöder Google Maps.
En HDMI-CEC-port gör det enkelt att dela med sig av videoklipp, vilket gör att du kan spela upp dem på HDMI-kompatibla HDTV-apparater via TV:ns fjärrkontroll.

Kamerans baksida är prydd av en tre tums LCD-skärm med 460 000 punkters upplösning. Skärmen har bred betraktningsvinkel och är tillverkad av härdat glas som skyddar mot repor. Nya grepp både på kamerans fram- och baksida ska dessutom göra hanteringen bekvämare.

Likt föregångaren erbjuds dessutom en hel del extra tillbehör till PowerShot S100. HF-DC2 är en ny extern blixtenhet som kan användas som förstärkning till den inbyggda blixten, och som tillval finns ett nytt undervattenshus – WP-DC43 – för undervattensfotografering ned till 40 meters djup.
S100 finns i två utföranden, matt svart färg eller silverfärgad titan. Kameran kommer att kunna köpas från och med november månad och kommer då att kosta ca 4 600 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.