Canon PowerShot G16 är här!

Nyheter 23 aug 2013

Nu har Canon lanserat PowerShot G16, och förutom en DIGIC 6-processor, så innehåller den bland annat en 12,1-megapixels CMOS-sensor och erbjuder en ISO-känslighet på upp till ISO 12800

Canon PowerShot G16 I hjärtat av den nya G16-modellen sitter Canons nya bildprocessor DIGIC 6. Canons HS-system kombinerar dessutom DIGIC 6-processorn med en 12,1 megapixels CMOS-sensor, vilken ska leverera bilder med bredare dynamiska omfång, lågt brus och stor detaljrikedom även i sämre ljusförhållanden tack vare ISO-känsligheter på upp till ISO 12800.

Kamerahuset är tillverkat i aluminium, och på baksidan sitter en tretumsskärm. Optisk sökare och fotografering i RAW-format är, precis som i föregångaren, standard.

Vidare kan nämnas att kameran erbjuder bildserier i den maximala hastigheten 9,3 bilder per sekund. Även kamerans autofokushastighet har förbättrats väsentligt enligt Canon. Bland annat ska nykomlingens autofokus vara 41 procent snabbare än föregångaren PowerShot G15.

Objektivet som sitter i PowerShot G16
(5x optisk zoom på motsvarande 28-140 mm) erbjuder en ljuskänslighet på mellan f/1,8 och 2,8, har ett glas med hög brytningsförmåga och en unik beläggning av flera olika material som kan hantera specifika ljusvåglängder på nanometerskalan.

G16 erbjuder flera manuella kontroller, en funktionsväljare i två nivåer, en speciell filminspelningsknapp, anpassningsbar frontratt, bakre ratt och genvägsknapp, som gör det bekvämt att komma åt och justera kamerainställningarna mellan tagningarna. G16 är dessutom den allra första kameran i PowerShot G-serien som har trådlös anslutning.

Det sistnämnda gör det möjligt att via Internet trådlöst kunna dela och överföra bilder till sociala nätverk, eller via bärbara enheter som smartphones och surfplattor. Stödet för GPS-märkning via mobil innebär att platsdata kan taggas på bilderna med hjälp av Canons app för smartphones eller surfplattor. Den nya funktionen Bildsynk skyddar minnesvärda bilder på ett bekvämt sätt. Bilder kan väljas ut och skickas trådlöst med hjälp av Bildsynk, som fastställer bästa metod för säkerhetskopiering av bilder, antingen via lagring online i molnet eller på en registrerad dator, och sedan synkroniserar dem automatiskt.

Canon PowerShot G16

”Under huven” noteras bland annat två nya kreativa filter – Stjärnor och Bakgrundsoskärpa – liksom förbättrad kapacitet i HDR-läget. Stjärnläget med sina tre förinställningar Stjärnklar natthimmel, Stjärnspår och Stjärnor, och intervallfilm, ger användarna möjlighet att fånga ett stjärnbestrött himlavalv. Det nya läget Backgrundsoskärpa skapar direkt effekten av ett kort skärpedjup genom att automatiskt skapa bakgrundsoskärpa. Det förbättrade HDR-läget ger möjlighet att fotografera handhållet för bilder med stort dynamiskt omfång.

PowerShot G16 hanterar 60p-filminspelning i Full HD-upplösning (1 920 x 1 080) med stereoljud. Kamerans optiska zoom kan användas under inspelningen och motivföljande autofokus för filmer ser till att motiven blir klara, skarpa och fokuserade. PowerShot G16 har funktionen Filmbearbetning med fina detaljer, och dessutom avancerad brusreducering vid 60p, för att kunna ta perfekta filmer även under sämre ljusförhållanden. Användarna kan också fokusera manuellt före filminspelningen och använda Manuell fokus peaking för att markera området med högst kontrast och få skarp, korrekt fokus. För att vara ännu mer kompatibla med smartphones och surfplattor kan PowerShot G16 spela in i MP4-format och filmerna kan kodas om direkt i kameran. Filmfilens storlek komprimeras och blir upp till 88 procent mindre.

Canon PowerShot G16 kommer att kosta cirka 5 700 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.