CANON G1 X MARK II – NY AVANCERAD KOMPAKTKAMERA

Nyheter 20 feb 2014

Det nya flaggskeppet i Canons i kompaktkamerasegment heter PowerShot G1 X Mark II, och innehåller massor av förändringar och förbättringar jämfört med föregångaren. Bland annat noteras ett nytt objektiv med en betydligt kortare närgräns, samt dubbla inställningsrattar runt objektivet

Canon PowerShot G1 X Mark II PowerShot G1 X Mark II är Canons nya flaggskepp i kompaktkameraklassen, och efterträdaren nu PowerShot G1 X. Enligt Canon är designen jämfört med föregångaren helt ny, och man har satsat på ett hölje i rostfritt stål och aluminium, med ett rejält tilltaget grepp.

Kamerans nya 12,8-megapixels CMOS-sensor är av 1,5-tumstyp. Med andra ord ganska stor i sammanhanget. Samtidigt är sensorns pixlar 4,5 gånger större än i PowerShot G16, vilket innebär att de är ljuskänsligare, ger mindre digitalt brus och förbättrad tagning i svagt ljus. De ska dessutom ge ett bredare dynamiskt omfång och fånga fler detaljer i skarpt belysta områden och i mörka skuggor.

Även objektivet är nyutvecklat, och Canon har den här gången satsat på 5x zoom med en brännvidd på 24-120 mm (f/2,0–3,9). Objektivet innehåller en 9-bladig bländare, och makrofotografering erbjuds på ett avstånd av 5 cm. Det sistnämnda är en rejäl förbättring jämfört med föregångarens 20 cm.

Vidare erbjuder nykomlingen Manuell fokus peaking för att få ut det bästa av makro- och porträttfotografering.

Ett förbättrat AiAF-system (Artificial Intelligence Auto Focus) innehåller nu 31 AF-punkter, jämfört med 9 för PowerShot G1 X.

Canon PowerShot G1 X Mark II

En annan nyhet är att PowerShot G1 X Mark II har dubbla, anpassningsbara objektivringar. Ringarna ger kontroll över stegvisa parametrar, som zoom, bländare och slutartid. Med vridringen görs finjusteringar vid manuell fokusering, och den kan dessutom användas för att finjustera fokusavståndet när AF uppnåtts.

Bildkompositionen underlättas med kamerans kapacitiva tryckkänsliga 3-tumsskärm, men som tillval erbjuds även en elektronisk sökare (EVF) som fästs i blixtskon. Sökaren går dessutom att vinkla 90 grader uppåt.

Canons senaste generations bildprocessor – DIGIC 6 – sitter i PowerShot G1 X Mark II, och den är upp till 2,4 ggr snabbare än DIGIC 5. Enligt Canon ska den nya processorn ge den extra bearbetningskraft som behövs för att leverera renare JPEG-bilder och MP4-filmer med mindre brus i svaga ljusförhållanden. Bland annat resulterar det i ett maximalt ISO-tal på ISO 12800.

Precis som den föregående modellen så klarar kameran vid sidan om JPEG-bilder även av att fota i RAW-formatet.

Processorn ska även förbättra kamerans svarsvillighet med en 56-procentig minskning av total slutarfördröjning, ge snabb serietagning (5,2 bilder/sekund) och möjliggöra funktioner som bakgrundsoskärpa och stort dynamiskt omfång vid handhållen fotografering. Kraften i DIGIC 6 innebär bland annat att PowerShot G1 X Mark II kan spela in filmer i Full HD-upplösning (1920 x 1080, 30p) med stereoljud.

Canon PowerShot G1 X Mark II

Kamerans förbättrade Stjärnläge har nu det nya alternativet Stjärnporträtt för att ta korrekt exponerade bilder av objekt under en stjärnbeströdd himmel.

PowerShot G1 X Mark II innehåller även nya Wi-Fi-funktioner, och inbyggd NFC (Near Field Communication). Det sistnämnda gör det enkelt att utbyta data över korta sträckor med NFC-aktiverade smarta enheter. Fotografen överför bilderna till sin smartphone och kan sedan ladda upp och dela bilder. Trådlös anslutning innebär att PowerShot G1 X Mark II även kan fjärrstyras efter att man har installerat Canons app CameraWindow i en smart enhet.

Canon PowerShot G1X Mark II börjar säljas under maj månad till ett cirkapris på 9 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.