Canon EOS 60Da med stjärnorna i fokus

Systemkameror 13 apr 2012

Canons senaste systemkameramodell EOS 60Da är egentligen en EOS 60D som specialanpassats för att kunna ta bättre bilder vid fotografering av astronomiska fenomen som exempelvis diffusa nebulosor – en favorit bland astrofotografer på grund av den distinkta röda färg som joniseringen av väte ger.

Det infraröda filtret i en digital standardsystemkamera begränsar mängden Hα-ljus som passerar in till kamerans sensor. Filtret minskar överföringen av röda signaler för att förhindra oönskade färgartefakter i den slutliga bilden. EOS 60Da har ett nytt, modifierat filter som ger 3 gånger mer transparens för Hα-ljus jämfört med EOS 60D. Den har också en 18 megapixels CMOS-sensor, DIGIC 4-bearbetning och ett stort ISO-omfång för att ta skarpa, klara bilder av rödfärgade emissionsnebulosor.

CMOS-sensorn i APS-C-storlek är på på 18 megapixlar, och kameran erbjuder ISO-tal upp till 6 400 (som kan utökas till ISO 12 800). Enligt Canon ger kameran bra resultat med lågt brus och minskar därmed behovet av längre exponeringar och teleskoptillbehör. Sensorn arbetar jämsides med en 14-bitars DIGIC 4-processorn, vilket ska ge bra signal/brusförhållande och producera bilder med naturliga färger och jämna nyanser. Det passar bra när man exempelvis vill fånga upp svaga färgövergångar i gasmoln mellan stjärnor.

EOS 60Da har samma ergonomi som modellen EOS 60D. Det innebär bland annat att kameran är utrustad med en 3-tums vinklingsbar LCD-skärm med stöd för live-view.

EOS 60Da är kompatibel med den timerstyrda fjärrkontrollen TC-80N3, vilket är ett tillval. Med TC-80N3 fjärrstyr man fotograferingen i egenvalda intervaller eller exponerar under lång tid. Det är exempelvis perfekt för tidsintervallfotografering av kvällshimlen. Den medföljande nätadaptern ACK-E6 lämpar sig för långa exponeringar och med programmet EOS Utility kan fotograferna styra inställningar eller visa bilden mitt under tagningen på en PC eller Mac ansluten via USB.

Kameran kommer att kosta 13 900 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.