BRUTUS ÖSTLINGS ”BEVINGAT” UTSEDD TILL ÅRETS PANDABOK

Aktuellt 23 okt 2015

Fågelfotografen och författaren Brutus Östling har för tredje gången tagit emot Världsnaturfonden WWF:s utmärkelse Årets Pandabok. Boken ”Bevingat” handlar om fascinerande fåglar från hela världen och är enligt juryn ”… en bok fylld med magi som ger mersmak”

BrutusOstling-WordpressBrutus Östling tog emot utmärkelsen av Kung Carl XVI Gustaf i samband med WWFs höstmöte på Ulriksdals slott.

– Som medlem i WWF sedan många år betyder utmärkelsen mycket för mig. I år betydde den extra mycket, dels för att jag utöver att ha tagit bilderna även har skrivit texten, och dels för att boken handlar om något jag verkligen brinner för – de olika livsmiljöer där fåglar lever, livsmiljöer som på ett eller annat sätt är hotade, eller håller på att förändras på ett negativt sätt, säger Brutus Östling.

I boken följer vi med Brutus Östling till olika fågelmarker. Vi besöker tundran och taigan, följer havsfåglar från Svalbard i norr till de subantarktiska öarna i söder, möter lövskogarnas färggranna invånare i södra Europa: biätare, härfåglar och blåkråkor, och besöker våtmarker från Sverige till södra Europa, Indien och Brasilien.

Det är miljöer där fåglar bott och anpassat sig under hundratusentals, ibland miljontals år, men där många nu kämpar för sin överlevnad.

Juryns motivering:

”Boken Bevingat tar med sina spektakulära bilder och inlevelsefulla texter läsaren med till möten med fåglar och andra djur i en föränderlig värld. Med sina oförutsedda kameravinklar och ljussättningar lyckas Brutus Östling fånga djuren i de mest fantastiska situationer – en bok fylld med magi som ger mersmak.”

Om Brutus Östling

Brutus Östling, född 1958, slog igenom som fågelfotograf med debutboken ”Mellan vingspetsarna” som blev Årets Pandabok 2006 (med Magnus Ullman). Två år senare var det dags igen för utmärkelsen, då ”Örnarnas rike” blev Årets Pandabok (tillsammans med Staffan Söderberg). Brutus Östling har även fått flera andra utmärkelser, som Årets Naturfotograf och Nordisk Naturfotograf.

Om Årets Pandabok

Årets Pandabok är en utmärkelse som Världsnaturfonden WWF delat ut varje år sedan 1972 till årets bästa naturskildring i ord och bild, publicerad på svenska.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.