BÖRJA LEKA MED MATEN

Teknik 18 jul 2014

Köp på dig färska och vackra ingredienser för en smaklig måltid och få bra bilder på köpet

BorjaLekaMedMaten1-Wordpress

Nu är det dags att servera maten. Fyll upp skåpen med färska ingredienser för att skapa ett stilleben; fota en rykande het söndagsmiddag, eller fånga ett barns reaktion när han eller hon får en födelsedagstårta – det finns massor av intressanta förslag när det kommer till mat.

Känn inte att du behöver äga ett makroobjektiv för att kunna testa det här. Visst, vill du ta bilder av små ingredienser i naturlig storlek så kommer du behöva ett objektiv som erbjuder en reproducering på minst 1:1, men alla objektiv med kort fokusavstånd kan ge bra resultat. Men varför inte helt skippa närbildsidén och istället tackla temat på ett helt annat sätt, som att visa en kock i arbete eller en fiskare som fångar framtida rätters ingredienser?

Tänk ett steg längre

Att lägga ett par vitlökar på en tallrik framför ett köksfönster är inte sättet att skapa en minnesvärd bild. För att skapa en bild med längre livstid ska du tänka efter vad du vill visa med maten. Vilka aspekter av maten vill du visa i bilden? Det kan vara form eller textur, eller kanske färg. Se till att det är väl upplyst så kommer det inte gå fel.

1. Prova på det abstrakta och fyll hela bilden med en enda detalj som kräver en extra titt. Här skapar en närbild av undersidan på en svamp en trevlig repetition.

BorjaLekaMedMaten2-Wordpress

2. Experimentera med efterbearbetningen – här har ett blåbär förvandlats med en polaroidbehandling, en effekt som du kan återskapa i Photoshop.

BorjaLekaMedMaten3-Wordpress

3. Gör mat till en del av en annorlunda bild. Testa att skapa matlandskap där frukt och grönsaker används för att skapa landskap i miniatyrskala.

BorjaLekaMedMaten4-Wordpress

4. När allt annat misslyckas kan du fylla bilden med färg. Här ger vattendroppar på en glasskiva över en hög Smarties nya perspektiv på hur man kan göra med mat.

BorjaLekaMedMaten5-Wordpress

Sätt igång

• För ett professionellt utseende på maten ska du använda stora bländare och selektiv fokus för att skapa oskarpa bakgrunder och förgrunder.

• Använd det naturliga ljuset och använd reflexskärmar för att studsa ljus mot skuggorna – en bit aluminiumfolie som knycklats ihop och slätats ut igen fungerar bra.

• Ta dig tid till att styla maten: göm alla skadade områden och använd kompletterande tallrikar och bestick.

• Värm försiktigt en bit blöt bomull i mikron – den kan gömmas bland maten för att skapa ånga som får maten att se ut som om den kommer direkt från spisen.

• Använd en sprayflaska för att lägga på ett lager fukt på frukt och grönsaker.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.