BLI EN MÄSTARE PÅ KOMPOSITION

Teknik 13 feb 2016

Zooma in nära för att fånga abstrakta resultat, och använd dem sedan för att skapa nya scener

BliEnMastarePaKomposition-Wordpress
Bild: Erik Johansson

Trots att överdriven sammansättning av bilder i Photoshop har fått lite av ett dåligt rykte så är det ett helt accepterat sätt att uttrycka sig kreativt på, så länge du är ärlig med vad du håller på med. Photoshopkonstnärer som Erik Johansson och Rebekka Guðleifsdóttir flyttar gränserna kring vad som är möjligt inom den digitala konsten då de skapar fängslande kompositioner och fantastiska scener som är skrämmande realistiska istället för att vara något som kommer från planeten Photoshop.

Erik förklarar hur bilden här nedan kom till igenom lite dagdrömmande. ”En dag tänkte jag: ’tänk om kraftledningarna kunde vara något annat’”? Jag tänkte att de var ganska passande för en stor tvättdag. Jag fotade några kraftledningar en solig dag i Sverige för några år sedan, och sedan fotograferade jag en vän på en stege och massor av tvätt som hängde från vanliga tvättlinor. Några timmars retuschering senare var den här bilden ett faktum.”

www.erikjohanssonphoto.com

Sätt igång

  • Det kvittar hur duktig du är på Photoshop, det hjälper inte särskilt mycket om dina källbilder inte håller måttet. Ta de bästa källbilderna du kan i det bästa ljuset, istället för att förlita dig på att programmet ska fixa till dina dåliga bilder.
  • För den här bilden staplade Erik främst bilder på varandra och använde lagermasker, magnetlasson och pennverktyget för att klippa ut objekten. Han finjusterade sedan maskerna med verktyget Smeta ut, och använde justeringslager, som Kurvor och Nyans/Mättnad för att slå ihop lagren perfekt. Den här bilden består av totalt ungefär 80 bilder.
  • Erik har postat intressanta videoklipp om hur han arbetar på sin hemsida – se www.erikjohanssonphoto.com/about

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.