Bleach bypass-effekter

Guider 24 sep 2012

Bleach bypass-effekten har sina rötter i det traditionella mörkrummet. Det är en komplicerad och potentiellt stökig effekt som kräver att man utelämnar vissa kemikalier i processen. Resultatet är dock slående och har förstärkt kontrast och vackert dämpade färger som brukar vara värda besväret. Det är lätt att förstå varför tekniken har blivit så populär, framförallt hos reklam- och modefotografer.
Justera tonerna
Som tur är kan man mycket enklare och snabbare återskapa processen i Photoshop, och det finns inga farliga kemikalier att jobba med. Man kan göra det med hjälp av olika justeringslager och blandningslägen. Vi kommer visa hur man använder ett Svartvitt justeringslager så att man kan målsöka specifika toner. Sedan använder vi en smart kombination av blandningslägen och färgjusteringar. Nu tittar vi närmare på hur det fungerar.

01 Duplicera lager
Öppna en lämplig bild och tryck på Cmd/Ctrl+J. Se till att det översta lagret är markerat och välj Raster-läget och tryck sedan på Cmd/Ctrl+E för att lägga samman lagret på det undertill. Skapa ett nytt Svartvitt justeringslager och välj sedan fingerikonen högst upp till vänster i fönstret.

02 Justera tonerna
Flytta markören över bilden och klicka och håll musen över önskat område i bilden. Dra åt vänster för att göra tonen mörkare. Klicka i mörkare områden i bakgrunden och upprepa. Justera tonerna i bilden på det här sättet för att skapa en kontrastrik svartvit bild.

03 Fäst lagret
Håll nere Alt och håll mellan det svartvita justeringslagret och bildlagret. När du ser markören ändras, klicka för att fästa justeringslagret vid bildlagret. Klicka på bildlagret och ändra blandningsläget till Mjukt ljus. Klicka tillbaka på bakgrundslagret och duplicera det sedan med Cmd/Ctrl+J.

04 HögPass-skärpa
Se till att det nya lagret är markerat och gå till Filter > Annat > Högpass. Minska Radie till 8 pixlar och klicka på OK. Ändra blandningsläget till täcka över. Klicka nu på det översta lagret och skapa ett nytt Kurv-justeringslager. Vi vill nu skapa en fin S-kurva för att öka intensiteten hos mellantonerna.

05 Förbättra tonerna
Skapa en punkt i mitten av kurvan och öka Utvärdet till 156. Skapa en annan punkt i den nedre fjärdedelen av skuggorna och ställ in Ut- och Invärdena till 64. Slutligen sänker du, i den övre fjärdedelen i högdagrarna, Utvärdet till 215. Vi vill nu undertrycka färgerna för att återskapa bleach bypass-effekten.

06 Undertryck färgerna
Skapa ett nytt Nyans/Mättnad-justeringslager och minska den allmänna mättnaden till -30. Som avslutning dubbelklickar vi på Svartvitjusteringslagret och använder tonjusteringen för att göra de sista ändringarna av bildens ton.

När man ska applicera bleach bypass-effekten digitalt, reagerar varje bild olika på processen, beroende på de färger som är inblandade. Återjusteringen i det sista steget för Svartvit-justeringslagret hjälper dig att finjustera färgernas toner efter att ha applicerat lagerblandningen och andra effekter.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.