Bilder av Denise Grünstein 
visas på Mjellby Konstmuseum

Aktuellt 27 aug 2013

Den 28 september öppnar Mjellby Konstmuseum, strax utanför Halmstad, en utställning med bilder av Denise Grünstein. Det handlar bland annat om surrealistiska, iscensatta fotografier

DeniseGrunstein-Wordpress

Denise Grünsteins surrealistiska, iscensatta fotografier leker med konsthistorien och låter klassiska bildvärldar möta samtiden. Romantikens grönskande landskap, Skagenmålarnas strandkultur och surrealismens lek med kroppar förs in i in i vår samtid och möter en förändrad syn på makt, kön och identitet. Denise Grünstein utforskar och tolkar sin omgivning genom sin kamera, men tänjer också på gränserna för fotografiets karakteristiska egenskaper i förhållande till andra konstformer. Nu visas ett urval av fotografier ur fyra bildserier från 2001 och framåt på Mjellby Konstmuseum, varav den nya bildserien Wunder aldrig tidigare visats.

Bildserierna som visas är Figur i landskap (2001) där kvinnor skildras i ett romantiskt landskap, Malplacé (2005) som utgår från Hangö i södra Finland, Figure Out (2009) som refererar till de manliga Skagenmålarnas konstverk, samt den nya bildsviten Wunder (2013) där hon fortsätter utforskandet av människokroppen och dess delar.

Grünstein gjorde sig känd som porträttfotografiets förnyare på 1990-talet. Hon frångick det rent dokumentära och tog sig konstnärliga friheter i de många ikoniska porträtt hon tog för Månadsjournalens räkning. Hon är även en inflytelserik mode- och reklamfotograf. Uttrycksmässigt förnyar hon sig ständigt och låter konstnärliga och kommersiella bilder spilla över i varandra.

– Vissa bilder man ser försvinner aldrig ur ens minne och Denise Grünsteins bildsvit Figur i landskap är en sådan för mig! säger Annelie Tuveros, intendent på Mjellby Konstmuseum. Iscensättningen av kvinnan i naturen likt en stor gammal romantisk målning, fast i detta fall med en tvist, fick mig att ständigt återvända till hennes fascinerandebildvärldar. Vi är glada att få visa detta fantastiska konstnärskap på Mjellby Konstmuseum.

Mjellby Konstmuseums roll som surrealismcentrum förstärks genom arbetet med samtida konstnärer som intresserar sig för surrealismens uttryck idag. Utställningen är Grünsteins första retrospektiva utställning i Sverige.

Denise Grünstein är född 1950 i Helsingfors och är verksam i Stockholm. Hon har tidigare ställt ut på bland annat Moderna Museet i Stockholm, Kiasma Museum för Nutidskonst i Helsingfors och Hasselblad Center i Göteborg.

Utställningen visas på Mjellby Konstmuseum mellan den 28:e september 2013 och den 5:e januari 2014.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.