BENQ LANSERAR BILDSKÄRM FÖR KRÄSNA FOTOGRAFER

Nyheter 9 okt 2015

Nu gör BenQ en global satsning på färghantering och lanserar SW2700PT – en monitor speciellt framtagen för professionella fotografer och andra som ställer höga krav på färgåtergivningen i sina bilder

BenQ_SW2700PT-Wordpress

För professionella fotografer och bildhanterare är det viktigt att ha en monitor som till fullo klarar av att korrekt återge färger, djup och detaljer i fotografier och annat bildmaterial. Det är med detta som utgångspunkt som BenQ säger sig ha tagit fram sin nya skärm SW2700PT.

Det handlar om en 27 tums QHD-skärm (2 560 x 1 440) som, enligt tillverkaren, ska klara att återge Adobe RGB-färgrymden till 99 procent. Det handlar om en IPS-skärm som erbjuder hårdvarukalibrering, 14 bitars 3D Look Up Table (LUT), Delta E≤2, program för Palette Master-kalibrering, ljusblockerande huva, OSD-k,ontroller och svartvitläge.

Adobe RGB-färgrymden gör det möjligt att visa en större bredd av blå och gröna färgskalor, och ska återge färger i exempelvis naturbilder på ett mer korrekt sätt.

Hårdvarukalibrering

Monitorn är utrustad med en 14-bitars 3D Look Up Table (LUT), vilken ska ge en mer korrekt färgåtergivning. LUT är en teknik för färgkalibrering och korrigering som gör det möjligt att anpassa en ursprungskälla efter ett önskat kvalitetsmål, exempelvis att justera en monitors inställningar så att bilder med mycket färg, som närbilder på blommor eller liknande, återges på bästa möjliga sätt. LUT-teknik kombinerat med Delta E≤2 ger den mest korrekta återgivningen av originalbilden, både i Adobe RGB och sRGB. LUT-funktionen kan användas utan att grafikkortets utdata påverkas, vilket försäkrar att varje foto återges lika enhetligt och konsekvent som då bilden togs.

BenQ:s nya monitor har en proprietär mjukvara för Palette Master-kalibrering som kan användas med en kalibrator för att optimera skärmens färgprestanda. SW2700PT är kompatibel med X-Rite och de professionella kalibreringsverktygen från Datacolor.

Förinställda funktioner

Den avtagbara huvan blockerar omgivande ljus som annars kan påverka användarens färguppfattning. OSD-styrenheten (On Screen Display) ska dessutom ge snabb och enkel kontroll över monitorns inställningar med tre förinställda lägen för anpassning efter personliga preferenser eller diverse applikationer, som Adobe RGB, sRGB eller svartvittläge. Användaren kan byta mellan de olika lägena genom en knapptryckning.

Svartvittläget gör det möjligt att visa och redigera svartvita bilder utan att förlora några detaljer eller toner. Genom att förhandsgranska färgfotografier i svartvitt innan redigering kan bildbehandlingsprocessen snabbas upp, samtidigt som användaren slipper gissa sig fram.

BenQ SW2700PT har börjat säljas, och kostar cirka 8 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.